/ Георги Димитров
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Промените са внесени от "Демократична България". Измененията дават възможност на държавата да постави под оперативен контрол нефтената рафинерия в Бургас, обясняват вносителите.

Обектите на критична инфраструктура, представляващи стратегически обекти, от значение за националната сигурност в сектор енергетика, предназначени за производство, преработка, обработка, съхраняване и пренос на нефт, в това число по тръбопроводи, и на енергийни продукти, подлежат на надзор по реда на този закон от министъра на икономиката и индустрията, приеха депутатите.

Според измененията, при наличие на заплаха за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или наложени международни ограничителни мерки държавата ще има възможност да поеме оперативното управление на дружеството. Поемането на контрола ще става чрез назначаване на особен представител от държавата. 

С ваучери ще се предоставя помощта за транспорт на уязвими потребители

Особеният търговски управител се назначава от министъра на икономиката и индустрията по предложение на консултативен съвет за срок от шест месеца, като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок. Изброени са условията, на които трябва да отговаря особеният търговски управител, сред които да има не по-малко от пет години професионален опит при управление в областта на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Първоначално се предлагаше да има пет години професионален опит при управление на съответна по вид критична инфраструктура. Крайната редакция на текста беше предложена от Надежда Йорданова от "Демократична България" в пленарната зала, която се аргументира, че "така разширяват изискването за опит на потенциалния особен управител".  

В консултативния съвет влизат представители на десет министерства, Комисията за защита на конкуренцията, Държавна агенция "Национална сигурност", различни институции, обясни председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации Мартин Димитров ("Демократична България"). Както има особен управител в сектор енергетика, правим същото в сектор нефтопреработка, обясни той.
Теодора Цанева / БТА