Одобриха и чужди въздушни патрули да могат да пазят небето ни
Одобриха и чужди въздушни патрули да могат да пазят небето ни / снимка: БГНЕС, архив

Охраната на въздушното ни пространство може да става съвместно с чужди сили на НАТО. Възможността е заложена в промените в закона за отбраната и въоръжените сили, които бяха приети на първо четене в парламента. Причината е в състоянието на българските ВСС, което не дава възможност да извършваме „Air Policing". Срещу промяната гласуваха БСП, АБВ и Атака.

„България е в една уникална ситуация. Ние сме единствената държава, чиито военновъздушни сили са поставени под въпрос. Първото опасение е, че зад това предложение се крие краят на българската бойна авиация. Опасението е, че това е своеобразно алиби, прикриващо неспособността на изпълнителната власт да гарантира настоящето и бъдещето на българската бойна авиация. Не на последно място - че това е решение, което ако бъде одобрено от Народното събрание, ще гарантира изпълнението на функциите в рамките на интегрираната система, но без навременни решения, които осигуряват техническата и експоатационната годност на българските военновъздушни сили", каза бившият военен министър Ангел Найденов.

„Само преди две години правителството на Орешарски с помощта на БСП, ДПС и Атака, беше ликвидирана люлката на авиацията. Летище Божурище беше ликвидирано с много мръсна сделка замянка. Вие сте царе на заменките, така 20 години съсипахте държавата. Съсипахте и авиацията. Аз ли трябва да говоря от тази трибуна кой е виновен за разпродаването на цялата авиация", каза от своя страна Красимир Велчев от ГЕРБ.

„Това не означава, че ще бъде приложено утре или в други ден. Проблемът го има, но е по-важно какви са участниците в разрешаването му, как ние ще вземем всички потенциални и качествени мерки, за да го решим, тъй като е много важна максимата - Онзи, който не владее небетео, има голяма опасност да загуби земята и морето", допълни от своя страна Михаил Михов от АБВ.

В кулоарите на парламента министърът на отбраната Николай Ненчев отхвърли опасенията на опозицията, че може да се стигне до ликвидиране на българската авиация.

„Няма никакво основание. Вие сте разумни хора и сами разбирате, че правим една малка и съвсем незначителна поправка в закона, която гласи, че България сама или съвместно със своите партньори ще охранява своето въздушно пространство. Така че не виждам нищо обезпокоително. Водени са само неформални разговори. Това, което мога да кажа като основен арггмент е, че едва ли не ние се опитваме да унищожим нашите военновъздушни сили. Напротив, точно обратното правим. Включително и с тази поправка искам да уверя всички хора, че ние нямаме никакво основание, че българските въздушни сили ще продължат да охраняват въздушната ни граница", каза министърът.

"Имаме ресурс и възможности за това и наличните самолети, които са изправни. До момента имаме ресурс и възможности сами да продължим да охраняваме въздушното си пространство и към това се стремя. В края на миналата година пристигнаха отремонтираните полски двигатели, в средата на май ще има нови, така че разполагаме с достатъчно самолети, които биха гарантирали с налични ресурси да изпълняваме това до края на годината и в началото на следващата да изпълняваме това си задължение", допълни Ненчев.