/ БТА
Ще има решение през следващата седмица, може да не се притеснявате. И силно се надявам, че пътищата наистина ще се строят на разумните цени, на реалните, и ще бъдат изграждани качествено, а не това, което се случваше през последните 10 години. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на транспортната комисия в Народното събрание Борислав Гуцанов. Коментарът му е по повод на гласуването снощи в пленарната зала, при което депутатите не успяха да вземат решение за разплащането с пътните фирми.

Гуцанов посочи, че парламентът може да реши да бъдат дадени средствата на пътните фирми по сключените вече договори и след това парите да минат през актуализацията на бюджета, която предстои през следващите седмици. Депутатът от БСП обаче подчерта, че трябва да има ясен контрол. „Ще направим така, че фирмите да си получат парите, да са спокойни и да няма повече подобни ситуации, в които ни е вкарало предното управление на ГЕРБ“, каза той.

Браншова камара "Пътища" ще възобнови протестите следващата седмица

Във Facebook премиерът Кирил Петков каза, че предложението за частично разплащане към пътните фирми ще бъде внесено повторно в парламента. Той се срещна в четвъртък с представители от бранша. Пред тях Петков посочи, че 655 млн. лева ще бъдат разплатени веднага, а останалите 50 процента - след проверка и одобрение на парламента.

Първоначалното предложение по вносител беше допълнителните плащания да стават след решение на Министерския съвет. Заради различия в коалицията последваха редакции в комисията по правни въпроси и комисията по регионална политика, и в крайна сметка проектите относно разплащанията с фирмите бяха в три варианта.

Председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и депутат от „Продължаваме Промяната“ Настимир Ананиев потвърди, че още днес ще бъде внесено новото предложение за разплащанията с пътните фирми. "Ние днес ще внесем друго предложение, защото казусът е много сериозен. Искаме час по-скоро да има решение, за да има и безопасност на пътищата, но и да почнем на чисто", заяви Ананиев във връзка с разплащанията с пътните фирми за извършени дейности.

Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание той посочи, че предложението ще е близко до това на парламентарната правна комисия, за което е имало най-много гласове, въпреки че е било отхвърлено в зала.

Говорим за страшно много пари, пари на данъкоплатците, публичен ресурс, който трябва да бъде защитен максимално, затова трябва този гарант да бъде Народното събрание“, коментира Ананиев.

Депутатът смята, че още следващия вторник новият проект може да влезе за разглеждане в регионалната комисия и да бъде гласуван в зала същата седмица.
"Правният абсурд е забъркан от ГЕРБ и патриотите преди две години. В момента се опитваме да го развържем в Народното събрание, тъй като сме парламентарна република", посочи още Ананиев.
 
БТА