Пътните строители обаче остават в протестна готовност, включително на безсрочни стачни действия
Българската браншова камара (БКК) "Пътища" е получила уверения, че всичките дължими средства за поддръжка и ремонти на пътищата ще бъдат изплатени до 30 юни. Това заяви Стефан Чайков, председател на УС на Българската браншова камара (БКК) "Пътища" след среща с премиера.

"Проведохме задълбочен разговор с премиера, обсъдихме проблемите в бранша. Получихме отговори, които са задоволителни, но все още са във фаза обещания, тъй като не е минала процедурата в НС, има и последващи действия, така че да може максимално бързо да си получим тези близо първи 650 млн. лева, които са ни обещани. Бяха коментирани и конкретни срокове и процедури и за изплащането на останалите пари, които се дължат към 31 декември миналата година, както и по какъв начин ще продължат ремонтите тази година, както и евентуални нови поръчки", заявиха представители на пътните строители.

Пътни строители затвориха входа на АМ „Тракия“ до Бургас (СНИМКИ/ВИДЕО)

Новото е, че получихме конкретика в сроковете. Те са съответствие със споразуменията от миналата година - до 30 юни да си получим всички пари. Получихме такова уверение, както и че ще държим непрекъснат контакт, включително и с премиера, заяви Чайков.

"Желанието на правителството е крайната проверка да се направи от Антикорупционната комисия в парламента, но въз основа на технически доклади, подготвени от комисията, която работи почти два месеца. Когато кажат, че докладите на техническата комисия са изрядни, правителството ще може да се разпореди с разплащания", заяви Чайков. "50% сега ще мине поравно за всички. Не сме доволни на тези 50%, но със споразумението от миналата година получихме уверения, че до 30 юни ще си получим парите", поясни още председателят на УС на браншовата камара.

Пътните строители излизат на национален протест

Пътните строители обаче остават в протестна готовност, включително на безсрочни стачни действия, стана ясно от неговите думи. Протестът следващата сряда няма да се състои, поне на този етап.

По време на разговорите бяха обсъдени проблемите в сектора и начините за тяхното решаване. Пред представителите на строителните фирми премиерът още веднъж акцентира, че правителството е в готовност да им разплати веднага над 600 млн. лева, но за целта е нужна санкция от Народното събрание, уточниха по-късно от правителствената инфорамционна служба.

Кирил Петков увери ръководството на Браншова камара „Пътища“, че останалите 50%, които се дължат на строителния бранш, ще бъдат платени след цялостна проверка и становища на експертни комисии. Министър-председателят бе категоричен, че оценява усилията на строителите, но за да изпълни ангажиментите си към българските граждани, трябва да има увереност, че всички публични средства се харчат по прозрачен и законен начин, съобщиха още от пресцентъра на кабинета.