Общото събрание на адвокатурата започна със скандал
Общото събрание на адвокатурата започна със скандал / Sofia Photo Agency

Със скандал започна общото събрание на адвокатите от страната в София. Форумът ще продължи до неделя. На него трябва да се приеме отчетът на досегашното ръководство на адвокатурата и да избере ново.

В началото беше внесено искане за отлагане на точка 7 от дневния ред - избор на ново ръководство на адвокатурата. Мотивът за това искане е, че Софийската адвокатска колегия (САК) беше изключена от участие в делегатското събрание, след като на 17 февруари т. г. Висшият адвокатски съвет (ВАдС) отмени като незаконно решението на общото събрание на САК за избор за делегати. Предложението беше внесено от Орлин Симеонов, адвокат от Варна, но от името на председателя на САК Петър Китанов, който настоява за отлагане на избора с 2 месеца - според него това е достатъчно време за да се направи нов избор за делегати от САК.

Отделно от това от асоциация "Адвокати за промяна" разпространиха декларация, с която обявиха решението на ВАдС от 17 февруари за "безпрецедентно", както и за "опасен прецедент, който застрашава интересите на всяка колегия и на всеки адвокат в частност".

Решението на ВАдС е изцяло неморално и обслужва единствено личните интереси на гласувалите го, пише още в декларацията. Този извод се аргументира с факта, че пет от общо девет членове на ВАдС, които са гласували "за" отмяната, са се кандидатирали отново за ръководни органи на ВАдС: Йордан Школагерски, Хари Хараламбиев, Валентин Бенатов, Ели Христова и Красимир Аврамов. Според "Адвокати за промяна" те са заинтересовани от решението.

Единственият изход от ситуацията, според представителите на асоциацията, е отлагане на събранието с 2 месеца, за да може през това време САК отново да проведе избор, този път законно. Предложението за отлагане не бе гласувано, след като адвокатите Хари Харалампиев и Даниела Доковска отбелязаха, че на практика това означава да се гласува неприлагане на закона, който е категоричен за времето на провеждане на общото събрание на адвокатурата. Това предизвика яростна и агресивна реакция в част от залата - викове "Мафия!", "Има конституция!", "Събранието е нелегитимно!", стигна се дори до показване на среден пръст.

Събранието продължи в този дух, дори почти единодушното гласуване на отчета на ВАдС и на финансовия отчет предизвика иронични реплики от опонентите: "ето, затова искаха събрание без софийските адвокати".

По време на представянето на платформите на кандидатите за ново ръководство на адвокатурата, един от петимата кандидати за нов председател Йосиф Герон, зам.-председател на Съюза на юристите в България, заяви, че се оттегля и подкрепя кандидатурата на Ралица Негенцова. Другият кандидат за председател Наталия Ценова, доскоро шеф на САК, призова колегите си да я подкрепят, защото никой не би успял, ако няма подкрепа. Ценова обеща, че за да изпълни програмата си, е готова да се "качи на барикадата". Останалите двама кандидати са Марин Марковски, известен столичен адвокат по наказателни дела и адвокат Веска Волева, бивш кандидат за кмет на София.

Гласуването е в неделя, от 9 до 17 часа, а официалните резултати се чакат в понеделник.