Общо 7 милиона са обезщетенията за държавата по делото „Агробизнесбанк”
Общо 7 милиона са обезщетенията за държавата по делото „Агробизнесбанк” / netinfo

Седем милиона 85 хиляди лева обезщетение трябва да платят на държавата осъдените четирима бивши банкери начело с Христо Александров.

По три милиона солидарно са осъдени да платят на хазната Петър Нейчев и Гинко Ализотов, като последният заедно с Деню Каназирски ще трябва да внесе още 3.37 милиона лева. Сумите са по гражданските искове предявени от финансовото министерство, обясни председателят на съдебния състав Мария Шишкова. Тя припомни, че през 1998 година държавата е създала фонд към финансовото министерство за обезщетяване на вложителите, които са останали без спестяванията си заради процедурата по несъстоятелност на Агробизнесбанк.

Мегапроцесът „Агробизнесбанк” за източването на повече от 22 милиарда неденоминирани лева извършено през 90-те години на миналия век, завърши на първа инстанция с една оправдателна и четири осъдителни присъди, след като в съдебна фаза делото продължи две години и половина.

Съдът намери, че бившият банкер и настоящ крупен земеделски производител Христо Данов не е виновен по повдигнатите му обвинения за безстопанственост и бе напълно оправдан.

Три години и половина затвор е присъдата на бившия шеф на борда на директорите на Агробизнесбанк Христо Александров. Той ще долежава само 5 месеца, тъй като останалата част от наказанието е изтърпял като предварително задържане.

По 4 години затвор получиха Деню Каназирски, Гинко Ализотов и Петър Нейчев, които са отпуснали общо над 120 кредита на фирми, свързани с лица управляващи банката. Такива обвинения нямаше нито за Христо Александров, нито за Христо Данов, но фирмите в които са отишли милиардите неденоминирани лева, са с тяхно участие.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд.