/ Thinkstock/Getty Images
Общинските болници продължават с протестите, готвят радикални действия
96196
Общинските болници продължават с протестите, готвят радикални действия
  • Общинските болници продължават с протестите, готвят радикални действия
Възможни са нови протести на общинските болници и се обмислят по-радикални действия. Това заяви председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит?

По думите му в момента по места се организират подписки, тъй като след последния протест нищо не се е променило. Тогава от общинските болници настояваха за финансова помощ от държавата в размер на 30 млн. лева, увеличаване на цените на около 17 клинични пътеки, по които основно се работи в общинските болници, както и промяна в изискванията на медицинските стандарти.

Преструктурирането на общинските болници ще ги унищожи

"Тези стандарти унищожават общинското здравеопазване", каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Хората останаха с впечатление, че ето дадоха им 30 млн. лева, нищо не са им дали. Това е все едно да ви бръкна в портфейла, да извадя пет лева и да ви кажа - ето ви ппет лева. Това беше знака за тези 30 млн. лева", даде пример той.

Дават допълнително 28 млн. лева за общинските болници

"Колегите са силно обезпокоени. Аз напълно ги разбирам и споделям това безпокойство, затова че те може би няма да могат да дочакат 2019-а година за нов модел на финансиране, който никой не знае какъв е и дали ще бъде по-добър от сегашния. Ние нямаме никаква представа, но има риска те да не го дочакат", коментира още Кацаров.

"Не гледайте на тях като на някакви хора, които се оплакват и протестират, искат пари. Този протест не е за тях. Това недоволство, което изразяват, е за пациентите. Става сума за стотици хиляди пациенти, които ще останат,и в момента са с много ограничен достъп до медицинска помощ, ще останат с още по-затруднен достъп, невъзможен достъп до медицинска помощ", заяви д-р Стойчо Кацаров.