Общественици призоваха Светия Синод да не издига отец Дионисий в епископ
Общественици призоваха Светия Синод да не издига отец Дионисий в епископ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Общественици призоваха Светия Синод да не издига отец Дионисий в епископ
76809
Общественици призоваха Светия Синод да не издига отец Дионисий в епископ
  • Общественици призоваха Светия Синод да не издига отец Дионисий в епископ

Епископска кандидатура е на път да предизвика ново брожение в Българската православна църква. В отворено писмо до Светия Синод юристи, богослови и журналисти посочват съществени нарушения на църковния устав при избора на архимандрит Дионисий Мишев за епископ и призовават за преразглеждането на този избор.

Синодът гласува такова решение на 28 ноември и насрочи церемонията за въвеждането на отец Дионисий в епископски чин на 21 декември.

В ефира на Дарик Борислав Цеков, един от подписалите писмото, обясни, че основните аргументи са свързани с нарушаването на устава на БПЦ, който повелява кандидатите за епископ да са живели поне три години в манастир и да имат навършени 35 години - условия, на които отец Дионисий не отговаря.

Освен това според обществениците „ с активното участие на този клирик в даването на мнимата титла „архонт" на личности със спорна репутация, отецът е нарушил правилата на православната вяра".

„Тук не е толкова важна и самата личност на архимандрит Дионисий. Въпросът е, че са взети предвид няколко обстоятелства, което е довело до нарушаване на устава. По-широкият въпрос, който опира пряко и до каноничните аргументи, е изискването кандидатът за епископ да има правилни мисли в православната вяра - стриктно съблюдаване на основните канони и порядки в Православната църква и традиции", заяви Цеков.

По думите му всички са смутени от това обстоятелство: „Между другото то съвпадна и с някои събития, примерно избирането на Слави Бинев, което предизвика в светската част от живота ни възмущение. Но ето този, който направи „архонт", тази мнима, измислена, комерческа псевдотитла, която се въведе преди години - архонт по отношение на Слави Бинев, пък и не само той, всъщност архитект на тази инициатива е именно отец Дионисий. Именно той беше човекът, който обикаляше с някакви тамплиери, нещо като търгуването с декарите на луната. Абсолютна измишльотина, срещу която очевидно се взимат някакви пари и така нататък. Да се спекулира с православната църква, да се правят някакви театрални ритуали и посвещения в рицари - това са неща, които не би трябвало да се допускат. Това предизвика брожение. Това, което ние казваме, са юридическите аргументи. Но има една общественост, и заедно с това част от духовенството, които реагираха много активно - една петиция, подписана от над 1000 души, голяма част от които са свещеници, монахини и монаси".

Борислав Цеков подчерта, че наистина е много важно да не се стига до повече напрежение, недай, Боже, скандали във взетото решение на 21 декември, едва ли не да се извърши хиротонията в храма „Света Неделя": „Това наистина ще предизвика напрежение, вече виждаме, че има и то много активна и църковна, и светска общественост, които са готови да отидат и да извикат недостоен на тази церемония. Надяваме се Светият Синод да преразгледа това решение. Никой не иска хора, с прекалено спорна репутация, да олицетворяват нито държавата ни, ако говорим за светския живот, нито църквата ни".

От Светия Синод все още нямат официален коментар относно внесената петиция и отвореното писмо срещу избора на архимандрит Донисий за епископ. Оттам съобщиха пред Дарик, че във вторник ще се проведе заседание на Синода, на което се очаква жалбите да бъдат разгледани.