/ / Thinkstock/Getty Images
Обявените за персона нон грата у нас вчера - Сергей Николашин и Вадим Биков, се оказаха агенти на ГРУ. Те са ползвали за свое прикритие позициите на заместник търговски представители в Представителството на Руската федерация у нас. Николашин е събирал нерегламентирано информация в продължение на повече от четири години и половина, докато Биков идва в България преди около година. Това научи Dariknews от източници от специалните служби.

МВнР гони руските дипломати, шпионирали армията ни
 

Проучванията за шпионската работа на Сергей Николашин у нас установява, че той е работил за руската държавна оръжейна корпорация „Ростех“, чийто главен изпълнителен директор Сергей Чемезов е сочен за изключително влиятелна личност в Русия, разполагащ с тесни контакти в Кремъл. Николашин е разузнавач от кариерата и зад гърба си притежава солидна биография в руските въоръжени сили. Като дългогодишен агент под прикритие, той се е явявал своеобразен наставник на по-младите си колеги от резидентурата на ГРУ, включително в България. У нас Сергей Николашин бързо създал мрежа от доверителни контакти с български граждани, която му позволила да комбинира дейността си на търговски представител с тази на разузнавач от ГРУ. Изгонването на Николашин от България е знаково, защото, освен като неформален командир на агентурата на ГРУ, в Посолството на Русия в София той е смятан за един от най-доверените хора на посланика, твърдят източниците ни.

Основната задача на Сергей Николашин е била събиране на класифицирана информация за работата на Министерството на отбраната и на българската армия. Като представител на руска компания, той провеждал редовни официални срещи с български офицери и служители от МО. От там разказват, че Николашин е бил изключително отзивчив и готов да съдейства за постигането на договорености за ремонт на стара българска военна техника в руски заводи. Възползвайки се от контактите си, Николашин използвал уменията си и за създаване на добри неформални отношения със служители на МО и БА, с цел получаване на изпреварваща информация за планове на ведомствата, които били изпращани в Москва по защитени комуникационни канали. Заради установена комуникация с Николашин, преди две години на високопоставен чиновник от военното министерство му е отнет допускът до класифицирана информация.
 
Разследването на ДАНС и прокуратурата установило още, че руският разузнавач правил опити за сериозно влияние и в бизнеса с продукция на българските оръжейни заводи, без значение дали става въпрос за частни, или държавни предприятия. Николашин се възползвал от конкурентните отношения между търговците, за да извлича необходимата му информация, като в замяна обещавал централата в Москва да бъде благоразположена към източниците му.  
 
Вторият изгонен военен разузнавач, ползващ дипломатическо прикритие – Вадим Биков, също е сред опитните агенти на ГРУ. За това говори и фактът, че той е изпратен в София непосредствено след като прокуратурата повдигна обвинение за шпионаж на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов и изгони от България друг руски шпионин – Владимир Русяев. В тясно сътрудничество с Николашин, на фона на сериозната активност на българското контраразузнаване по руско направление, от края на 2019 г. Биков усилено се заел със снабдяването на централата на ГРУ в Москва със секретна информация. Вадим Биков ползвал контакти с български граждани от средите на отбраната, за да събира непублични детайли около сделката между България и Съединените щати по закупуването на новите бойни самолети Ф16 блок 70, според неофициалната информация на източника ни.


Двама руски дипломати се оказаха шпиони, Гешев сезира Външно



Конкретен интерес за разведката представлявали клаузите в договора, уреждащи отношенията по въвеждането на самолетите на въоръжение във ВВС, тяхното обслужване, поддръжка, обучение на пилоти и инженери, изграждането на необходимата инфраструктура и осигуряването на допълнителен персонал за авиобазите, в които ще бъдат разположени новите бойни самолети след пристигането им у нас. В замяна на информацията, Биков предлагал солидни финансови средства.