Те ще напуснат България в срок от 72 часа, но Русия обеща ответни мерки
Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.
 
По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация, което е престъпление.

Двама руски дипломати се оказаха шпиони, Гешев сезира Външно

Те са събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.
 
Още двама руски дипломати са извършвали шпионска дейност у нас

В рамките на своята компетентност външно министерство предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Обичайната процедура при лица с дипломатически паспорт е външният министър да връчи нота на посланика за обявяване на персона нон грата на съответния дипломат, уличен в шпионаж.

От началото на мандата на Иван Гешев като главен прокурор вече четирима руски шпиони бяха изгонени от България.

От Руското посолство по-късно съобщиха, че двамата руски дипломати ще напуснат страната ни в посочения срок. Руската страна си запазва правото за ответни "огледални" мерки, се посочва в съобщението. Изразява се и съжаление, че изгонването на двамата, уличени в шпионаж, "не отговаря на традиционно конструктивния характер на двустранните отношения".
 
 

#RUS 23 сентября с.г. Советник-посланник Посольства России в Софии был приглашен в МИД Болгарии, где ему была вручена...

Публикувахте от Посольство России в Болгарии в Сряда, 23 септември 2020 г.