/ БГНЕС
Шпионска афера разкриха от ДАНС и сезираха Спецпрокуратурата, която задейства разследване. Оказа се обаче, че двамата шпиони са руски дипломати, които се ползват с имунитет. Те са събирали разузнавателна информация за военната техника на нашата армия, а им помагали български граждани. За всичко това е уведомено Външното ни министерство, съобщиха от прокуратурата.

Един от изгонените руски дипломати внедрявал разузнавачи под фалшива самоличност?

По сигнал на ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

„Персона нон грата“ за двамата руски дипломати, разследвани за шпионаж у нас

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Москва: Изгонването на нашите дипломати е провокация (ВИДЕО)

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, защото се ползват с имунитет.

Още двама руски дипломати са извършвали шпионска дейност у нас

По тази причина главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Обичайната процедура при лица с дипломатически паспорт е външният министър да връчи нота на посланика за обявяване на персона нон грата на съответния дипломат, уличен в шпионаж.

От началото на мандата на Иван Гешев като главен прокурор вече четирима руски шпиони бяха изгонени от България.