Обещание: Станцията на Мусала ще работи пак, но чак през пролетта
Обещание: Станцията на Мусала ще работи пак, но чак през пролетта / Musala Meteo
Станцията на Мусала ще работи отново, но чак през пролетта
90201
Станцията на Мусала ще работи отново, но чак през пролетта
Станцията на Мусала ще работи отново, но чак през пролетта
  • Станцията на Мусала ще работи отново, но чак през пролетта
  • Станцията на Мусала ще работи отново, но чак през пролетта

Българската академия на науките преустановява временно метеорологичните измервания в станцията си на връх Мусала. Това каза в интервю за Дарик проф. Христо Георгиев - директор на департамент "Прогнози и информационно обслужване на Националния институт по метеорология и хидрология".

По думите му недостигът на квалифицирани кадри е причината за прекратяването на измерванията на връх Мусала.

"Имаше един трагичен инцидент с един от нашите наблюдатели, който почина. Имаме и втори човек наблюдател, който е в процес на напускане. В момента имаме трима души, който могат да правят това наблюдение, а ни трябват петима, тъй като те се правят през три часа денонощно и тези хора пребивават там", обясни той.

БАН закрива метеорологичната си станция на Мусала

"Проблемът е, че дори веднага да назначим нови хора, те трябва да бъдат обучени в продължение на около два месеца да правят тези наблюдения. След това да започнат работа в началото на зимата, когато може да има много тежки метеорологични условия горе. В името на сигурността на хората и тяхното здраве се взе решение да се спрат тези наблюдения. И да започнат през пролетта тези хора - новите наблюдатели, да се ориентират", разясни още по случая проф. Георгиев.

Професорът коментира, че заплатите на служителите в станцията не са високи, но хората работят там заради любовта си към метеорологията и планината.

"Не са високи заплатите. Ние сме към департамент "Прогнози и информационно обслужване на НИМХ" към Българската академия на науките. Не са по-високи от заплатите на учените, но това не е определящо. Това са хора, които обичат метеорологията, тази длъжност не е атрактивна по отношение на заплащането", обясни още той.

Обещание Станцията на Мусала ще работи пак но чак през пролетта
netinfo

Това е най-високата станция на Балканския полуостров и всеки ден предава важна информация за международния обмен и трябва да бъде възстановена, категоричен е проф. Христо Георгиев.