НЗОК сключи договор с 11 нови лечебни заведения
НЗОК сключи договор с 11 нови лечебни заведения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НЗОК сключи договор с 11 нови лечебни заведения
71136
НЗОК сключи договор с 11 нови лечебни заведения
  • НЗОК сключи договор с 11 нови лечебни заведения

От началото на годината Здравната каса е сключила договор с 11 нови болници, които са регистрирали 184 нови клинични пътеки. Новите лечебни заведения, подали заявления за сключване на договор с институцията през 2014-а, са 14, като три от тях все още очакват разрешение от здравния министър д-р Таня Андреева.

За изминалите три месеца и половина болниците също така са поискали финансиране за 88 нови дейности. 53 от тях вече се покриват от касата, а за 35 се чака разрешение, посочват от институцията. Припомням, че на последното заседание на Надзорния съвет на касата преди дни стана ясно, че между 150 млн. лв. и 300 млн. лв. няма да достигнат, за да се плати на болниците за тази година.

Тогава синдикалният представител в съвета д-р Иван Кокалов уточни, че основната причина за големия очакван дефицит е именно появата на нови лечебни заведения и на нови дейности, които се нуждаят от финансиране.

„Не може при гласуван бюджет на Касата, след това  над 80 преписки да има в министерството на здравеопазването за нови лечебни заведения, които увеличават дейността си. Те резонно са ги подали. По същото време за всяка една преписка, която изпълни закона, и получи лиценз, трябва да стоят пари. Ние нямаме допълнително пари, трябва да ги намаляваме. От там идват дефицитите на болниците, защото като се появи една дейност, която е стара за региона, но още едно лечебно заведение ще я изпълнява, се взима от другите, които го правят”, обясни д-р Кокалов.

„Бюджетът не се увеличава, а всъщност намаляваме на тези, които досега са го правили. Не може безконтролно и постоянно да се увеличава броя на лечебните заведения, които увеличават дейността си, или нови лечебни заведения. Аз не искам да коментирам, това е работа на този, който формулира политиката как и по какъв начин. Ние изпълняваме закона”, категоричен е той.