НЗОК поема лекарствата за редки заболявания и трансплантации от днес
НЗОК поема лекарствата за редки заболявания и трансплантации от днес / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От днес медикаментите за редки заболявания, съпътстващата хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация ще се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Това се посочва в съобщение на здравното министерство. Досега тези лекарства се осигуряваха от Министерството на здравеопазването. От днес те ще преминат към медикаментите за домашно лечение, които поема здравната каса.

За да получат медикаментите, пациентите ще трябва да отидат в съответните лечебни заведения, където са получавали терапията си досега. За да няма прекъсвания в лечението на пациентите при промяната, МЗ е осигурило резерви с тези медикаменти до 1 февруари, допълват от министерството.

През 2011 г. ще има промяна и в начина, по който ще се финансират лекарствата за онкологични заболявания и диализа. Досега те се набавяха чрез тръжна процедура от МЗ. През тази година обаче търговете за закупуване на медикаментите ще се правят от лечебните заведения, в които те се отпускат. При диализата това са 62 лечебни заведения, а при онкологичните медикаменти - 21. Досега тези медикаменти се разпределяха чрез одобряването на протоколи от Централната комисия към МЗ. Процесът обаче отнема около три месеца, което забавя лечението на болните хора. Отделно се губи време при доставянето на медикаментите до лечебните заведения, отбелязват от министерството.

Занапред одобрението на протоколите за лечение на болните хора ще се извършва на място от комисиите към съответните болници, като това означава, че пациентите ще получават медикаментите си без да чакат. МЗ ще извършва само последващ контрол на одобрената терапия. Това ще става по критерии, изготвени от Научните медицински дружества.

Новите правила ще заработят от 1 март. Дотогава медикаментите ще се осигуряват от МЗ по досегашния ред. Междувременно болниците ще имат възможност да проведат нужните тръжни процедури. За целта клиниките ще получат целeво финансиране от МЗ за лекарства. Средствата за осигуряване на медикаментите ще се разпределят на базата на лекуваните пациенти през изминалите години, както и на заявките на лечебните заведения за 2011 г. Общият бюджет за медикаменти за онкологични заболявания за тази година е около 110 млн. лв. или с 12 на сто повече в сравнение с 2010 г.