/ БГНЕС
Народното събрание ратифицира на две четения Споразумението за извършване на икономически преглед, което прави страната ни официален член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи БНР.

По време на дебатите управляващи и опозиция влязоха в спор за това чии са заслугите за влизането на страната ни в така наречения "Клуб на богатите".

С присъединяването към организацията България ще осъществява засилено сътрудничество в различни направления, обобщени в пътната карта по присъединяването. Дейностите, които ОИСР ще извърши в полза на България съгласно споразумението са на стойност 800 хиляди евро и обхващат периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г.

Ратификацията предизвика спорове в пленарната зала.

От ГЕРБ изтъкнаха усилията на последното правителство на Борисов, за да се стигне до членството в клуба на богатите и настояха управляващите да не си приписват заслугите за това.

Депутатът Атанас Михнев от "Продължаваме промяната" оспори политиката на ГЕРБ и цитира препоръки от доклада на организацията, една от които е нуждата от премахване на корупцията.
"Именно това управление, което не беше ефективно. Така че "Продължаваме промяната" има една основна цел и тя е да освободи страната ни от тези регулаторчета, агенцийки и подагенцийки, които всъщност са символ на превзетата държава."

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев контрира с пример за управление на държавното дружество "Булгаргаз".

"Това ли е прозрачната ви политика на управление на държавните дружества – взехте директора на частния посредник "МЕТ" и го сложихте директор на "Булгаргаз". И в момента, в който той става директор на "Булгаргаз" почна да купува газ от собственото си дружество. Разбирате ли какво нахалство е това. И да ми говорите вие тук за добро управление на държавните дружества е срамота, то е безочливост". 
БНР