Парламентът прие рокадите в правителството. Гласуваха 205 народни представители. 116 от тях бяха "за",  89 "против" и  0 "въздържали се".

Нигяр Джафер: ДПС няма да подкрепи оставките

С постовете си се разделят министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на туризма Николина Ангелкова.

БГНЕС

Новите министри положиха клетва. Председателят на НС Цвета Караянчева пожела успех на новоназначените министри. Досегашният вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която влиза в Министерството на туризма, в стола на Маринов сяда директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, а в този на Ананиев – директорът на Александровска болница проф. Константин Ангелов. Контролът в Министерството на икономиката поема досегашният заместник-министър Лъчезар Борисов.

Кирил Ананиев се връща в Министерство на финансите като министър.
 


Ремонт на кабинета: Борисов сменя петима министри (ВИДЕО)

От опозицията поискаха премиерът лично да дойде в пленарна зала и да мотивира предложенията за смени в кабинета.

Но дебатите по промените и гласуването се проведоха в отсъствието на премиера Бойко Борисов. Опозицията от БСП многократно призова той да уважи законодателния орган и да дойде в пленарната зала, за да мотивира смятана на петима министри от неговия кабинет. Председателят Цвета Караянчева обаче обясни, че премиерът няма да има възможност да дойде в парламента, защото е възпрепятстван.

„Искам да припомня правилника и Конституцията, където няма изрично изискване за присъствие на премиера. Той прави своите промени в Министерски съвет, но няма пречка г-н Томислав Дончев, като вицепремиер, да ги представи. По тази причина тук са и тримата вицепремиери, така че продължаваме с разискванията“, обясни Караянчева.

Ананиев за трансфера му в Министерството на финансите: Все едно се връщам вкъщи

 Веднага след гласуването в залата отново се чуха възгласи "оставка".
 
 
НС гласува рокадите в кабинета

НС гласува рокадите в кабинета

Публикувахте от Новините на NOVA в Четвъртък, 23 юли 2020 г.
 
БГНЕС