НС прекрати пълномощията на Плугчиева като депутат
НС прекрати пълномощията на Плугчиева като депутат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Парламентът прекрати пълномощията на народен представител на Меглена Плугчиева от левицата, която става посланик в Швейцария.

Очаква се депутатите да обсъдят декларация с призив към кабинета да си свърши работата, като спазва законите по въпроса за спешните ремонтни дейности, които смята да предприеме заради земетресенията и наводненията.

След целодневни дискусии в сряда повечето парламентарни сили се обединиха около декларация за спешните мерки за укрепване на опасните мостове по пътищата. В окончателния текст, под който се очаква да се подпишат всички, без БСП, липсва основното искане на премиера Бойко Борисов, който участваше в разговорите - да се премине към процедура на пряко договаряне с фирмите, за да се осъществи ремонтът по-бързо.

По настояване на опозицията в декларацията не се изразява съгласие на Народното събрание в подкрепа на подобни действия на изпълнителната власт. Така на практика правителството ще трябва да поеме изцяло отговорността за доказване на това, че в случая може да се приложи този член на закона за обществените поръчки.