НС предложи създаване на фонд за лобиране в подкрепа на осъдените българки
НС предложи създаване на фонд за лобиране в подкрепа на осъдените българки / netinfo

На извънреден председателски съвет Народното събрание ще обсъди действията след вчерашните смъртни присъди срещу българските медицински сестри. Депутати предложиха създаване на фонд за лобиране в подкрепа на осъдените.

Новоизбраните 18 български евродепутати още на първото заседание, на което присъстват в Страсбург, да потърсят подкрепа за резолюция на Европейския парламент по случая с българските медици – това е едно от предложенията обсъдени по време на председателския съвет на НС, който се събра, за да разгледа възможните стъпки на парламента след вчерашните смъртни присъди.

Тази сутрин депутатът от Коалиция за България Николай Камов предложи НС да учреди парламентарен фонд за лобиране в подкрепа на българските медици, в който депутатите да внесат декемврийските си заплати. Камов подкрепи изразената вчера от парламентарния председател Георги Пирински позиция на НС за осъждане на смъртните присъди, но заяви, че тази реакция не е достатъчна. Всеки един от нас може да изпрати лично писмо до членовете на Европейския парламент и Американския конгрес, предложи още Николай Камов.

Моят страх е да не започне надпревара между политическите сили по тази тема, заяви от името на сините лидерът на СДС Петър Стоянов. Той беше категоричен, че е нужна единна и твърда позиция на българския парламент и призова за активни стъпки на Народното събрание в оставащото кратко време до ваканцията.

Времето на дипломацията отмина, нямаме какво да губим, каза още Петър Стоянов, който поиска президентът Георги Първанов да свика Консултативен съвет по национална сигурност по този въпрос. Стоянов съобщи, че мнението му е било споделено на заседанието на председателския съвет и се очаква до края на деня да стане ясно дали и кога ще бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност.