Няма как с Авиоотряд 28 да се изнасят пари от държавата, твърди експерт
Няма как с Авиоотряд 28 да се изнасят пари от държавата, твърди експерт / снимка: БГНЕС, архив

Не може да се унищожи или да изчезне документ за полет на Авиоотряд 28. Причината - всеки полет струва страшно много пари и подобна безотговорност означава капитанът да извади средствата от собствения си джоб, за да се оправдае изразходването им.

Това обясни пред bTV бившият директор на правителствения въздушен отряд Цвятко Луканов.

С думите си той на практика потвърди неистинността на довод от страна на служебния кабинет до телевизията - че не може да даде детайлна информация около правителствените полети на Бойко Борисов, тъй като такива данни не се пазят.

Луканов поясни още, че екипажът на летателни машини, използвани от властта, получава информация само за това кой самолет кога и докъде ще лети. Каква е целта на полета не се съобщава.

Според него обаче тезата на лидера на „Атака", че Авиоотряд 28 е бил използван за изнасяне на пари от държавата е неоснователна и няма как на практика да се случи.

Бившият директор на отряда допълни, че 4 месеца след встъпването в длъжност на кабинета „Борисов" той е бил сменен.

За този кратък период от време Луканов е изпълнил само един полет с Бойко Борисов на борда - до Париж. Това е станало със самолета Ту-154, който бил спрян от полети след трагичната катастрофа с такъв самолет в Смоленск, при която загина полският президент.

Сега приземеният за постоянно Ту-154 бил купен от български бизнесмен.

По данни на Цвятко Луканов към момента Авиоотряд 28 разполага само с един голям самолет - Еърбъс, с един малък - Фалкон, както и с 3 вертолета.