/ / Thinkstock/Getty Images
Картата на районите в България ще бъде преначертана. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол в петък. Предвижда се сегашните шест района на планиране да бъдат окрупнени или променени, защото част от тях вече не отговарят на европейските критерии.
 
Междуведомствена работна група вече е разработила три варианта за ново териториално разпределение. Според тях районите ще са пет, четири или шест, но с различен обхват. В момента България е разделена на шест района - Югозападен, Южен централен, Югоизточен, Североизточен, Северен централен и Северозападен.
 

Вижте вариантите за ново райониране на страната ТУК

Едно от предложенията предвижда сегашният Северозападен регион (Видин, Монтана, Враца), който е най-бедният не само в България, но и в целия ЕС - да се събере с областите Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник в нов Западен район. При този вариант област София-град ще бъде самостоятелен район.
 

/ Thinkstock/Getty Images


Има и вариант, в който Северозападът ще стане част от нов Дунавски регион, в който ще влязат и повечето области на север от Балкана. Варна, Добрич и Шумен пък ще са заедно със Сливен, Ямбол и Бургас в Черноморския район.
 
Наистина ли Северозападът не иска да е част от България? (ВИДЕО)


и реакциите: Масово възмущение заради "безвкусната шега"

Реформата в районирането се налага най-вече заради запустяващия Северозападен район, пише "Сега". Там вече живеят по-малко от изискваните според европравилата за регионално деление 800 000 души. Очертава се в близките години това да се случи и със сегашния Северен централен район, където населението е достигнало тази граница. Според европейския регламент населението в един район за планиране не бива да пада под 800 000, както и да превишава 3 милиона души.
 
Вариантите тепърва се ще се обсъждат от комисиите в парламента, регионалните и областните съвети за развитие, неправителствените организации и др., обясни Николай Нанков пред депутатите. Той подчерта, че работната група е отворена за предложения и увери, че няма да се стига до крайно решение още тази година. Новото райониране, съобразено с европейските критерии, трябва да влезе в сила за следващия програмен период - 2021-2027 г., за да няма проблеми с усвояването на евросредствата за регионално развитие от новия бюджет на ЕС.