РИОСВ - Враца с извънредни измервания на въздуха в град Враца
РИОСВ - Враца с извънредни измервания на въздуха в град Враца / Дарик Враца
Масово възмущение сред жителите на Враца предизвика безвкусната шега или безумна идея /не знаем как точно да я определим/ с подписката за отделянето на Северозапада от България и евентуалното му присъединяване към Румъния. Хората определят подписката най-вече като „глупост“, а някои дори отидоха по-далеч с предложение това да се определи като държавна измяна.

Шегата тръгна още в началото на декември в социалните мрежи като предложение от местни зевзеци, заради по-високите заплати в северната ни съседка. Но в последствие се оказа, че на площада във Враца преди ден са се появили реални инициатори за това отделяне, с реална подписка. Дори ги пуснаха да говорят в ефира на национална телевизия – два пъти. Това доведе до лавина от новини в знайни и незнайни сайтове, до вече съвсем сериозни коментари във Фейсбук и възмущение сред гражданите на Северозапада.

В редакционната ни поща в късния следобед се получи и писмо от ВРМО Враца с коментар по темата. В писмото се казва:
„Иска ми се да вярвам, че инициативата на непознатия за мен г-н Каменов за отделяне на Враца, Видин и Монтана от България и присъединяването им към Румъния е нестандартен начин за привличане на вниманието на държавата към проблемите на Северозападна България.

Разбира се, всички министри, народни представители, кметове, общински съветници, представители на български и европейски институции сме длъжници пред хората от най-бедния регион в Европа. Смятам, че каквото и да се прави до момента, е все още недостатъчно.
Същевременно проявите (дори и на шега) на сепаратизъм и подигравка с българската национална чест ще срещнат нашата съпротива. Едно време дедите ни с кръв отстояваха всяка педя българска земя и е абсолютно неуместно днес някой да си позволява да се подиграва с тяхната саможертва.

Силно се надявам тази подписка да не е провокирана от нечии политически амбиции и инициаторите ѝ да намерят друга форма за изява на иначе справедливата загриженост за Северозапада.“

Всъщност цялата ситуация е типичен пример затова как от нищо може да стане нещо.
А за шегите наистина има граници, дори и да са с добри намерения. Макар, че инициаторите нито веднъж не казаха, че е шега…