Жители на Северозапада организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България. Те твърдят, че искат да се присъединят към Румъния.

Организаторът на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заяви, че един от мотивите му за инициативата е регионът да се спаси от корупцията в България. „Би трябвало да не сме част от тази корупция”, казва Каменов.

Реакциите: Масово възмущение заради безвкусна шега

„В Северозапада сме известни с това, че сме борбени хора”, добавя той и припомня пред NOVA как населението на родния му регион е организирало Чипровското въстание срещу Османската империя, както и т.нар. Септемврийско въстание от 1923 г. Борис Каменов изтъква, че хората от Северозапада винаги са се борили за „истинска демокрация”.

На въпрос защо иска Северозападът да стане част от Румъния, Каменов посочва без колебание по-ефективната румънска съдебна система и борбата с корупцията в северната ни съседка.

Инициаторът на движението за независимост добавя, че едва след като регионът получи независимост, ще се обърне към Румъния с предложение за присъединяване към нея.