Бившият шеф на КЕВР към наследника си: Не се поддавайте на влияние, работете за благото на Отечеството
Наистина съм впечатлен, че постът на председател на КЕВР се поема от млад и енергичен човек, който във вчерашното си изказване в парламента показа, че е наясно с цялата визия за развитие на енергийната и регулаторната политика на България така, че да се надгради постигнатото и това да бъде в интерес на цялото общество. Това заяви досегашният председател на КЕВР доц. Иван Иванов към наследника си Станислав Тодоров, който вчера беше избран от Народното събрание за председател на енергийният регулатор, на официална церемония в сградата на регулатора при предаването на поста.

"От друга страна – много важна е независимостта на комисията. Независимостта, съчетана със законността, е от изключително значение, така че нашите решения да са устойчиви и да са в интерес на енергийната политика и на страната като цяло. Зная и Вие го разбирате, че приемате един важен и много тежък пост. Това ще представлява мисия, която трябва да изпълните", посочи доц. Иван Иванов.

Новият председател на КЕВР ще встъпи в длъжност с тържествена церемония


Той го призова да не се поддава на влияния и да работи за благото на Отечеството.

Новият председател на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че заседанието на НС е било бурно и напрегнато. "Успокоение ми дава това, че през 2015 г., когато г-н Иванов е бил избран за шеф на КЕВР, е имало вълна и буря от коментари. Мога само да се надявам, че както той го направи с категоричната си експертиза и независимост, впоследствие спечелил доверието на всички парламентарни сили, независимо колко пъти се сменя управлението на страната. Не само това, но той остана 2 години след изтичането на мандата си, за да служи в крайна сметка на държавата и всички потребители в едно изключително високо професионално качество. Надявам се, че ще надграждам над направеното до тук, което не е малко", заяви Тодоров, след като прие поста от предшественика си.

Депутатите избраха нов председател на КЕВР

След това доц. Иван Иванов представи на наследника си останалите членове на КЕВР.

Станислав Тодоров очерта и приоритетите си. "На първо място е мораториумът, наложен от НС върху решенията на комисията. Този мораториум може да отпадне при желание на НС. Ще предоставим всички анализи, за да бъдат уверени за всичко, което следва както по отношение на потребителите, така и на електроразпределителните дружества. Що се касае сектор "Топлоенергетика" - там мораториумът също замразява цените, там също трябва да се направят анализи и да вземем решение. Третият основен проблем са новите бизнес плановете на ВиК дружествата. Всичките те трябваше да влязат в началото на годината. Всичките ВиК дружества имат инвестиционна програма, имат оперативни разходи, които трябва да формират цената към потребителите. Мораториумът има влияние върху тях и трябва да разгледаме този проблем също приоритетно", обяви новият председател на КЕВР.

Той обяви, че основният двигател за искането на увеличаване на разходи за увеличените загуби на топлоенергийните дружества е вече неутрализирано. Той не очаква драматични промени за битовия потребител.