/ БГНЕС
"Не виждам причина аз или КЕВР да иска отпадане на мораториума". Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента избраният за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

Той обясни, че мораториумът на цените за битовите потребители до края на март е бил наложен, за да няма шоково поскъпване от една страна и от друга, за да се намерят начини да се компенсират енергоразпределителните предприятия за техните технологични загуби.

"Това аз лично намирам за правилно решение, защото ако се беше вдигнала цената, то можете да си представите, че всички потребители, включително и аз, щяхме да започнем да плащаме по-високи сметки", каза Тодоров.

Депутатите избраха нов председател на КЕВР

Новият председател на КЕВР обясни, че регулаторът е балансьор между интересите на икономическите оператори и потребителите и по думите му това е доста тежка задача.

Тодоров каза, че предложението за номинирането му многократно е било обсъждано. "Приех в момента, в който бях сигурен, че трябва да жертвам личния си комфорт за благото на България", каза той и обясни, че през целия си живот се е вълнувал от това как може да направим България по-добро място за живот.

"Избирането ми за председател на КЕВР е възможност да направим някаква промяна за България", каза той.

Относно критиките към него, че не отговаря на законовите изисквания за заемане на поста, Тодоров коментира, че това се определя от НС и парламентарната комисия по енергетика. Аз лично имам осем години доказан опит в енергетиката и познавам енергетиката - доста добре, добави Тодоров.

Шефът на КЕВР с „прощални думи“ към колегите си: Не се поддавайте на натиск

В хода на дискусията от ПГ ГЕРБ-СДС и от ДПС настояха, че Станислав Тодоров не отговаря на изискванията на закона и поискаха номинацията му да бъде оттеглена. От "Възраждане" попитаха какво ще стане, ако той не служи на обществения интерес и в зала гласуваха "против".

"Политическите партии, които ви издигнаха, по-скоро ви хвърлиха на вълците", обърна се към двамата кандидати Жечо Станков (ГЕРБ-СДС)."Пропуснаха да ви обяснят по кой закон за енергетиката си подавате заявленията - по стария или по променения", обясни той и предупреди, че ако не отговарят на изискванията, това ще доведе до големи юридически проблеми.

Станислав Тодоров бе номиниран и подкрепен от партиите от управляващото мнозинство. "За" кандидатурата му гласуваха 128 народни представители от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". 13 депутати на "Възраждане" гласуваха "против". Депутатите избраха за член на КЕВР със 130 гласа "за" и 13 "против" Благой Голубарев, който бе номинация на ПГ "Има такъв народ".
БТА