Станислав Тодоров от "Продължаваме промяната" ще оглави енергийния регулатор
Народното събрание избра Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Номинацията му бе издигната от ПГ "Продължаваме Промяната" и бе подкрепена със 128 гласа "за", 13 бяха "против", без въздържали се. За член на КЕВР със 130 гласа "за" и 13 "против" бе избран Благой Голубарев, предложен от ПГ на "Има такъв народ".

Тодоров заяви, че предстои голяма промяна, цялата енергийна структура на Европа и света ще се промени следващите пет години. "Ако мислим през призмата как да защитим политическите си интереси, ще катастрофираме", смята Тодоров. Той е категоричен, че има какво да се промени в работата на регулатора. "Искам КЕВР да е двигател на промяната, а не пъдар за участниците на пазара, така че всички заедно да насочим пазарните участници да преминем към нов модел на енергетика и икономика", заяви той.

Според него в голямата си част правомощията на КЕВР са в това дали ценовата структура, разходите могат да се признаят като такива, за да влязат в цената на регулирания пазар и фактурирани като разход към потребителите. Тодоров обясни, че през по-голямата част от професионалния си опит е работил за частни компании, занимавал се е с частни поръчки и през цялото време се е ползвал с доверието на тези хора за това, че добре управлява парите и нуждите на бизнеса.

Станислав Тодоров и Благой Голубарев положиха клетва пред Народното събрание.

Новият председател на КЕВР с първи коментар за плановете, критиките и мораториума

Благой Голубарев и Станислав Тодоров
БГНЕС

В доклада на водещата комисия по енергетика се посочва, че Станислав Тодоров е завършил право в Софийския университет през 2001 г., след което работи като юрист в Министерство на отбраната в продължение на три години. В периода 2006-2007 г. е завършил магистратура по международно бизнес право в Будапеща, след което работи във водещи в света на индустрията чуждестранни инвеститори в България. През своята професионална кариера е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика. Познава добре електроенергийната система на България, има осем години мениджърски опит в сектор "Енергетика" по време на работата си в AES "Марица Изток 1".

За член на КЕВР със стаж в областта на енергетиката бе избран Благой Гавраилов Голубарев. Той е инженер, специалност електрически мрежи и системи и има над 39 години стаж в енергетиката, от които над 35 години е на ръководни позиции. Има специализации в Москва и Токио.

Станислав Тодоров
БГНЕС

Шефът на КЕВР с „прощални думи“ към колегите си: Не се поддавайте на натиск

Въпреки че кандидатът за председател и за член е само по един и вече бяха одобрени в ресорните комисии, от ГЕРБ-СДС и ДПС влязоха в словесен сблъсък с управляващото мнозинство по темата в пленарната зала с аргумент, че процедурата е недопустима, тъй като, според тях, номинираният за председател не отговаря на изискванията на Закона за енергетиката.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС предложи кандидатите да направят кратко представяне от парламентарната трибуна, за да може това да послужи за последвалите парламентарни дискуии. От "Продължаваме промяната" обаче отговориха, че това вече е направено в ресорните комисии, а председателят на парламента Никола Минчев заяви, че двамата кандидати могат да вземат отношение по всяко едно време в рамките на дебатите.

Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС, подчерта: "Факт е, че двамата кандидати изглеждат много неравностойни. Кандидатът за член, по документи, изглежда има в пъти повече квалификация, от кандидата за председател. Кандидатът за председател твърдят, че има стаж на ръководна длъжност, съгласно изменението в Закона за енергетиката. В биографията му е казано, че в продължение на няколко години в голямо енергийно предприятие е бил мениджър - с това понятие се борави доста широко в Западния свят. Мениджърът в западна компания не е ръководител", коментира Чолаков.

“Булгаргаз” с прогноза за цената на природния газ за април

ГЕРБ изразиха съмнение, че кандидатът за нов председател на КЕВР има необходимия опит като ръководител на лицензирано енергийно дружество. Тома Биков (ГЕРБ-СДС) заяви, че оттеглят подкрепата си към тази кандидатура, след като са подкрепили в комисия, тъй като, по думите му, не отговаря на изискванията в Закона за енергетиката. Георги Свиленски от БСП обаче го контрира, че решението е било подкрепено единодушно, има доклад на комисията и изборът е абсолютно редовен и допустим.