/ БГНЕС

47-мото Народното събрание започна работа. По традиция откриването на първия пленарен ден започна с политическите заявки на лидерите на отделните парламентарни групи. Какво казаха Кирил Петков, Корнелия Нинова, Десислава Атанасова, Христо Иванов и останалите председатели на шестте политически сили, които влязоха в новия парламент:

Продължаваме промяната

Десислава Атанасова парламент Народно събрание
БГНЕС

Време е да вложим смисъл в думите народен представител. Той представлява целия български народ. Нашата задача е да служим на него. Но преди нас депутатите не са си свършили работата и България е изправена пред огромни предизвикателства, заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков от парламентарната трибуна. Навсякъде ми казваха моля ви върнете ни младите хора в България. Тези думи бяха изричани през сълзи от бедни хора в страната, добави Петков. Време е за нулева толерантност към корупцията, време е за истинско правосъдие в България, време е да защитаваме интересите на избирателите без да ни е страх от т. нар. политически инвеститори. Време е за България, където младите се връщат обратно, време за България, където възрастните хора могат да имат достойни старини, време е да си свършим работата, каза още Петков.

Президентът Радев: Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен

ГЕРБ-СДС

Кирил Петков парламент Народно събрание
БГНЕС

През тази година два последователни парламента се провалиха в опита да излъчат редовно управление. Този провал беше наказан от избирателите с рекордно ниска избирателна активност. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Трябва да го отчетем. Настоящият парламент не разполага с легитимност за нови авантюри. Каквото и да е мнозинството, то ще бъде резултат от компромиси. Конфигурацията е плод на необходимост, каза Атанасова. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас. Всяка илюзия, че някой може да диктува ще се разбие, както се разбиха илюзиите на партиите на протеста. Осъзнаваме напълно необходимостта от създаване на ново правителство и работещ парламент като първа крачка за излизане от кризата. Мога да гарантирам, че ако има редовно правителство, то ще получи толеранс и при желание може да разчита на нашата експертиза и опит за бюджета за следващата година, чието обсъждане настояваме да е през тази календарна година, добави председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС. Ще настояваме всяка стотника държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно. Ще се противопоставим доходите на гражданите да се увеличават чрез вземането на заеми, категорична е Атанасова. Първият ни внесен проект ще бъде за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избирането на ново правителство, посочи тя. Очакваме още през 2022 г. 8 милиарда лева да бъдат предвидени в бюджета, ако това не се случи, това означава, че корупцията е била предизборна лъжа, каза още Атанасова. От нас зависи да дадем увереност на българите, че могат да живеят в страна на сигурност и спокойствие. Това ще им върне доверието в нас.

Нинова: Искаме хората да разберат, че никой няма да бъде изоставен сам в кризата

ДПС

Мустафа Карадайъ парламент Народно събрание
БГНЕС

47 НС се учредява в края на една година на избори и кризи. Натоварени сме с безусловна отговорност от избирателите да прекъснем серията от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризи. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Гласуващите дадоха глас на партиите, за да сложат край на кризата и да се обединят около работещи решения, но не дадоха властта на нито една партия. Конструктивният диалог трябва да е в основата на търсене на верните решения. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, добави председателят на двжиението. От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Полицаи влязоха в избирателни секции. Нарушени са основни принципи и законът е погазен тотално. ЦИК и РИК мълчат, допълни Карадайъ. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички подадени гласове. ДПС няма да остави нито един случай непроверен и нито един случай ненаказан. Тези извращения на полицията ни връщат в мракобесните времена преди 1989 г., посочи още той. Политическата криза трябва да започне да се решава със съставянето на редовен кабинет, убеден е лидерът на ДПС.

БСП

Корнелия Нинова
БГНЕС

Нека 47 НС да бъде с един успешен 4-годишен мандат. Това заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. Първо, започване на истинската промяна на сегашния модел на управление, възстановяване на държавността, равенство, свобода и мир; Второ, превеждане на държавата през кризите с грижа за хора; Трето, проевропейска външна политика. Ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, изброи Нинова.

Кирил Петков: Време е да сложим смисъл в думите „народен представител“

Промяната се състои в три прости неща: Закони приети с грижа за хората. Контрол върху прилагането на тези закони. Справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил. Ако пресечем корупцията в зародиш, ако въведем електронното правителство и реформираме съдебната система, промяната е станала. Готови сме с конкретна антилобистка законодателна програма. Едновременно с това трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта. Най-важната и неотложна задача е да помогнем на хората в зимните месеци. Растящото неравенство и бедността е много голям проблем. Много бързо трябва да предприемем мерки за запазване на работните места и бизнеса на фона на енергийната криза. Трябва да имаме работеща икономика, която да осигурява приходи в бюджета. Имаме програма за действия в първите 100 дни, тя е и финансово разчетена. Служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет. Очертаващо се мнозинство, което има своя визия за бюджет, каза Нинова.

Искаме да се погрижим за хората и те да разберат, че никой няма да бъде изоставен сам в криза. Ще положим усилия за съставянето на стабилно мнозинство и съставяне на правителство. Може да разчитате, че БСП сме разумни и предвидими. Ще бъдем гарант за социалната стабилност на България, завърши Нинова.

ИТН

Любомир Каримански
БГНЕС

Искам да покажем сговор, достойно поведение и трудолюбие в тази зала, която Захарий Стоянов нарича „свещена“. Необходимо е възраждане на нацията. Това заяви Любомир Каримански, представител на ИТН. Съчетаването на знание и морални ценности може да достигнат така желаното минимизиране на корупцията. Важно е да достигнем до ефективно управление на знанията. Това е уникален ресурс, посочи Каримански. Трябва да развиваме творческото начало във всеки един у нас. Да предложим на обществото истинска промяна, свързана с висока нравственост. Едва ли има нещо по-трудно от това да променяш старите порядки. Всички граждани, които искаме нововъведения, трябва да сме денонощно будни и да ги браним, подчерта Каримански. Трябва да спрем да се оправдаваме, да спрем да поставяме гордостта си пред напредъка, добави той. ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство и парламентът да изкара целия си мандат, каза още Каримански.

Демократична България

Христо Иванов
БТА

Няма да бъда министър, да дадем път на нещо ново. Това заяви съпредседателят на Демократична България в оставка Христо Иванов. Той фокусира изказването си върху надеждата. Искам да кажа няколко неща за надеждата, сега когато завършва годината и хората се надяват на ново начало. Да, ние се намираме в тежка комбинация от кризи, но отвъд тях възстановяването по нови пътища дава възможност на България да съкрати пътя към най-развитите общества. Трябва да си поставим именно такава цел. Властта трябва да бъде ограничена.

Христо Иванов: Аз няма да бъда министър, време е да дадем път на нещо ново

Трябва да опазим парламентарната република. Вяра във фискалния разум, което е много важно в един такъв период. Преди да поискаме от една или друга прослойка или индустрия, трябва да я чуем. Вярваме в институциите, процедурите, паметта. Няма как да говорим за демокрация, без да помним какво е било - тоталитаризмът, защото то винаги надига глава и се връща обратно. Виждам, че все повече хора търсят законност, може би това означава, че всички сме готови за съдебна реформа, подчерта Иванов.

Възраждане

Костадин Костадинов
БГНЕС

Длъжни сме да изправим държавата на крака. България няма нужда от страхливи и продажни управници, а от хора, които защитават националния интерес. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

От днес започва да тече последният срок за оттласкване от дъното. Днес народът ни заслужава нови и решителни водачи. В думата „Възраждане“ се събира всичко, от което българският народ и земя имат нужда. България има своята имунна система, хора, които искат да се борят за своето бъдеще. Аз ги намерих и с 13 души съм тук, но навън са стотици хиляди и ще стават още повече, каза Костадинов. Той напомни думите на Радой Ралин: "Беше време турско, дойде време мижитурско" и заяви, България "няма нужда от страхливи и продажни управници, а които защитават българските национални интереси." Когато създавахме тази организация без колебание реших да я кръстя така, защото в тази една дума се събира всичко, от което земята и народът има нужда. Земя, в който кукловоди на дългогодишно национално предателство продават за жълти стотинки. Земя, в който все по-малко се раждат хора, с вносни цени и ценности, които се замаскират към "модерност". Но земя и с хора, които искат достоен живот и бъдеще. Търсих и намерих такива хора - непримирими, тук са 12, но с нас навън са още стотици хиляди и ще стават още повече", посочи Костадинов.