/ БГНЕС
Нека бъде успешен, разумен и с най-добри резултати за хората четири годишен мандат. Това пожела от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова в словото си при откриването на 47-ото Народно събрание.

Ние от "Коалиция БСП за България" влизаме в този парламент с три приоритета, обясни още тя. "На първо място промяна на досегашния модел на управление. Възстановяване на държавността и конституционните принципи. Правова държава, принципност, равенство, свобода и мир. Второ - превеждане на държавата и народа през кризите с грижа за хората. И трето - активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави за приемане на Плана за възстановяване и устойчивост и придвижване напред на оперативните програми", заяви Корнелия Нинова.

Кирил Петков: Време е да сложим смисъл в думите „народен представител“

От левицата смятат, че до скоро са били единствените в борбата срещу задкулисието.

"Преди пет години ние назовахме досегашния модел на управление като паралелна държава на задкулисието и народ поробен от свои. И започнахме битката си, бяхме сами и не беше леко. Тогава най-големите ни врагове не бяха ГЕРБ, а страха и апатията на хората, че нищо няма да се промени. Ние се стараехме да им дадем кураж", изтъкна още Нинова. "Но, миналата година хиляди излязоха по площадите, преодолели своя страх. Затова ние днес разбираме своята задача да направим тази промяна", допълни тя.

Президентът Радев: Надеждите към новия парламент са големи, а залогът съдбовен

Нинова обясни, че за социалистите промяната се състои в три прости неща: Закони приети с грижа за хората. Контрол върху прилагането на тези закони. Справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил.

"Ако пресечем корупцията в зародиш, ако въведем електронното правителство и реформираме съдебната система, промяната е станала. Готови сме с конкретна антилобистка законодателна програма. Едновременно с това трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта. Най-важната и неотложна задача е да помогнем на хората в зимните месеци. Растящото неравенство и бедността е много голям проблем. Много бързо трябва да предприемем мерки за запазване на работните места и бизнеса на фона на енергийната криза. Трябва да имаме работеща икономика, която да осигурява приходи в бюджета. Имаме програма за действия в първите 100 дни, тя е и финансово разчетена. Служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет. Очертаващо се мнозинство, което има своя визия за бюджет", посочи още Корнелия Нинова.

Христо Иванов: Аз няма да бъда министър, време е да дадем път на нещо ново

"Искаме да се погрижим за хората и те да разберат, че никой няма да бъде изоставен сам в криза. Ще положим усилия за съставянето на стабилно мнозинство и съставяне на правителство. Може да разчитате, че БСП сме разумни и предвидими. Ще бъдем гарант за социалната стабилност на България", добави лидерът на БСП в оставка.