/ БГНЕС
Нови щатни бройки в Министерство на правосъдието
100410
Нови щатни бройки в Министерство на правосъдието
  • Нови щатни бройки в Министерство на правосъдието
Нови щатни бройки разпределят към правосъдното министерство.
 
Чрез Бюджет 2019 са отпуснати 200 нови щата за двете главни дирекции - ГДИН и ГДО, като 134 са за Главна дирекция  "Изпълнявне на наказанията", каза в Сливен проф. Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието.
 
Той посочи, че към момента тези щатни бройки се разпределят по отделните звена:
 
„Успяхме да убедим и Министерския съвет, и след това и парламента, чрез Закона за държавния бюджет за 2019 г., ни бяха отпуснати, единствено на нас от цялата държавна администрация, 200 нови щатни бройки за двете главни дирекции. Разбира се, повечето от тези бройки, а именно 134, отидоха в Главна дирекция  „Изпълняване на наказанията“. И в момента върви един процес на разпределение на тези нови щатни бройки по отделните звена. Ще започнат конкурси, може би. Може би в началото на другия месец, се надявам, че до средата на годината тези конкурси ще минат и ще бъдат назначени реално тези нови 134 служители.“
 
Зам.-министър Проданов поясни още, че с цел оптимизиране на системата са закрити няколко структурни звена.
 
„В края на миналата година ние закрихме няколко структурни звена, по-точно четири ареста и едно затворническо общежитие. Поради това, че условията там не бяха достатъчно добри, не съответстваха на европейските стандарти, не съответстваха на стандартите, които е формулирал Европейският съд по правата на човека и около 80 служители, които работиха до сега там, бяха пренасочени на други места.“
 
Проф. Николай Проданов е в Сливен, където откри първия по рода си Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи в системата на изпълнение на наказанията.
 
Фестивалът, който е под надслов „Да се върнем при извора“ е част от програмата на тържествата по повод 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите.