Новата методика за финансиране от НЗОК ще фалира частните болници
Новата методика за финансиране от НЗОК ще фалира частните болници / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новата методика за финансиране от НЗОК ще фалира частните болници
61946
Новата методика за финансиране от НЗОК ще фалира частните болници
  • Новата методика за финансиране от НЗОК ще фалира частните болници

Новата методика на Националната здравноосигурителна каса, която се отнася до финансирането на лечебните заведения, цели да фалира частните болници. Това обявиха от Националното сдружение на частните болници, като посочиха, че средното орязване на частните лечебни заведения към момента е между 35 и 40%.

Експертите определят като обидно отношението на касата и Министерството на здравеопазването, че заради частните болници не достигат средства за държавните. Това твърдение целяло умишлено да отклони вниманието от неспособността да се изготви справедлива и прозрачна методика за финансиране, допълват работещите в сектора, които са категорични, че в четвъртък ще подкрепят протеста на Българския лекарски съюз пред сградата на НЗОК.

Над 75 на сто от приходите на частните болници са свързани с дейността на Здравната каса, убедени са от сдружението, което представлява 70% от болничните легла в частния сектор. Николай Болтаджиев от Управителния съвет на сдружението поясни, че искането на здравния министър в оставка Десислава Атанасова бюджетите да бъдат преразпределени в полза на държавните болници, е учудващо, защото потъпквало Конституцията.

„Ето защо ние считаме, че трябва да се премахнат абсолютно всички лимити и пациентите да избират болниците. Това, че има държавни болници с огромни дългове, всички знаем, че са близо 300 млн. лева на държавните болници, говори, че тези болници не лекуват качествено или не ги търсят пациентите”, обясни той.

„Според мен няма нищо по-оздравително, ако фалират тези държавни болници, които са натрупали тези дългове”, уточни още Болтаджиев.

И държавните, и общинските и частните болници имат своите предимства и своите недостатъци, допълва д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт. „Глупак е този, който казва „тези трябва да ги зачеркнем”, било общински, държавни или частни. Държавата ни се нуждае от всички тях. Всички сме в една лодка, който и да клати лодката, всички се обръщаме”, коментира д-р Марчев.

От сдружението обявиха, че все още не са изплатени надлимитните дейности, които се отнасят до месец декември м.г., на нито една частна болница в страната.