/ ThinkStock/Getty Images
НАП ще разработи специализиран сайт в опит да отговори на всички въпроси на бизнеса по отношение на спорната наредба за касовите апарати.

Шефката на приходната агенция Галя Димитрова отчете пред журналисти, че явно дадената до момента информация не е ясна и достатъчна и затова е изникнала необходимост от такъв сайт.

Горанов към бизнеса: Целта на наредбата е борба със сивата икономика

"Въпросите и отговорите на нашата страница не са достатъчни. Взехме решение да създадем един специализиран сайт, в който ще направим достояние информацията по браншове, за да може по-лесно да се търсят отговорите на конкретни въпроси. Подготвяме материалите, те са обобщени вследствие на всички многобройни срещи с бизнеса. Да стане ясно какво е това софтуер за управление на продажби в търговските обекти /СУПТО/, в кои случаи задължително трябва да считаме, че такъв софтуер е задължителен и в кои случаи един касов апарат е напълно достатъчен“, посочи Димитрова.

Тя не каза конкретно кога новият сайт ще заработи, но от НАП полагали усилия това да стане възможно най-бързо. В същото време обаче информацията трябвало да бъде и добре подготвена, за което трябвало време от методологична гледна точка.

Хотелиери и ресторантьори искат намаляване на ДДС на 5% (ВИДЕО)

Галя Димитрова уточни още, че продължават срещите с бизнеса за изясняване на наредбата. Започнали са и разговорите със здравния сектор, като там се обсъждала възможността за облекчен вариант на СУПТО.

От думите на шефката на НАП стана ясно, че е получавала сигнали за злоупотреби от страна на търговци на софтуери, които убеждават представители на бизнеса, че им трябва СУПТО, а това на практика не е така.