От 25 януари от бранша ще протестират символично, като във всички обекти гостите ще бъдат обслужвани от персонал, облечен в жълти жилетки
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за намаляване на ДДС ставката на 5% - по подобие на модела в Румъния, съобщи пред журналисти във Велико Търново Вени Петрова, председател на организацията.

В декларация, приета днес от повече от 36 представители на организацията от различни градове, се настоява още за задължителна регистрация по ДДС за всички, които работят в бранша, за отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности, за въвеждане на персонална отговорност на обслужващия персонал при открита фискална нередност, за категоризация на всички обекти, които работят като топла точка и въвеждане на лимит за издаване на разрешителни за нови обекти.

Агенцията по заетостта обяви кои са най-търсените професии през 2020 г.

Според Петрова целта на пакета от мерки е да бъде изваден на светло сивият сектор в ресторантьорския и хотелиерския бизнес.

На срещата е била дискутирана и темата с наредба 18 на НАП, в чието прилагане има "много подводни камъни", сред които нерегламентиран достъп до личните данни на персонала.

От 25 януари от организацията ще протестират символично, като във всички обекти гостите ще бъдат обслужвани от персонал, облечен в жълти жилетки. Ако исканията на бранша не бъдат чути, ще се премине към ефективни стачни действия.
БТА