/ DarikNews.bg
Хиляди търговци работят по новите изисквания на наредбата за касовите апарати, подчерта шефката на НАП Галя Димитрова
Целта на Наредба 18 е изсветляване на икономиката и създаване на модел на отчетност за възпрепятстване укриването на обороти. Това обобщи финансовият министър Владислав Горанов на среща с представителите на бизнеса в Министерския съвет.

Тя бе организирана по инициатива на министъра заради отлагането на наредбата за касовите апарати, която предизвика спорни реакции сред представителите на бизнеса.

Още в началото на срещата Владислав Горанов обясни, че идеята е да се изчистят в рамките на 6-месечната отсрочка всички неясноти, но поиска от всички присъстващи да отговорят дали споделят усилията на правителството да се ограничи сивата икономика. По думите на финансовия министър годишно половин милиард лева се укриват през касови плащания и Интернет.

„Иска ми се днес да очертаем рамката върху принципите и ако там не срещнем подкрепа, трябва да търсим общо разбиране каква е функцията на приходната администрация и къде са проблемите в неформалната икономика. Ако се обединим около принципите на това, което всички целим – по-справедлива икономическа среда и равноправно третиране на икономическите субекти, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда предполагам се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“ “, посочи Горанов.

Хотелиери и ресторантьори искат намаляване на ДДС на 5% (ВИДЕО)

Директорът на НАП Галя Димитрова добави, че вече хиляди бизнеси работят по новите изисквания на Наредба Н-18. Към момента в НАП са регистрирани около 900 софтуера за управление на продажбите, а други 130 са в процес на вписване, посочи тя.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, заяви, че подкрепят принципите на наредбата. Той обаче поиска законодателни промени, свързани със запечатването на заведения и настоя, че в момента има много данни за злоупотреби. В отговор министър Горанов обясни, че Наредба 18 не се занимава с този въпрос, а той е уреден в Закона за ДДС.

Михаил Петров, финансово-административен директор на голяма търговска верига, пък алармира за възможни технически проблеми при връзката между касовите апарати и сървърите на НАП. Затова той предложи денонощна поддръжка на системите на НАП, за да се решават по-бързо техническите предизвикателства.

Станислав Попдончев от Българската стопанска камара подчерта, че трябва да се обезпечи киберсигурността на данните, които търговците изпращат към НАП посредством мобилните оператори.

Горанов: Сивите обороти да бъдат постоянно във фокуса на приходните администрации

От Асоциацията на българските туроператори пък изразиха съмнения, че Наредба 18 ще изсветли проблемите в техния сектор. Те направиха разликата, че не продават стоки, а услуги, и не е ясно кога точно е направена продажбата – при резервацията или при нейното ползване.


„Кога смятате, че ви е продадена почивката, която ще ползвате след 6 месеца“, попита Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори финансовия министър, а той отговори, че не си прави такива дълги планове.