Нормално е като член на НАТО България да работи за повече сигурност
Нормално е като член на НАТО България да работи за повече сигурност / снимка: Sofia Photo Agency
Нормално е като член на НАТО да работим за повече сигурност
29323
Нормално е като член на НАТО да работим за повече сигурност
  • Нормално е като член на НАТО да работим за повече сигурност

Президентът Георги Първанов заяви, че евентуалното включване на България в системата за противоракетната отбрана на НАТО произтича от принципа за неделимост на сигурността на НАТО-вската територия. Държавният глава бе на посещение в Елена за празника на града.

Според Георги Първанов е нормално като страна член на НАТО България да работи за повече сигурност, още повече, че сме на южния фланг на Алианса и Европа, който може да се окаже уязвим: „Много важно е това, което каза и генералният секретар Расмусен, което аз споделям напълно, за необходимостта от активно взаимодействие, не просто диалог, но и взаимодействие и сътрудничество с Русия. И тук не става дума само за изграждането на доверие, тук става дума за това, че Русия би могла да бъде много полезна с информацията, със своите технически възможности, за да може системата за противоракетна отбрана да бъде максимално пълна, да не кажа съвършена и да съдейства и на едната, и на другата страна".

Президентът очаква дебатът за противоракетната отбрана да се състои през есента на срещата на високо ниво в Лисабон на държавите членки на НАТО.

Други новини от Велико Търново