Нивото на Дунав продължава да се покачва, реката заля рибарско селище край Русе
Нивото на Дунав продължава да се покачва, реката заля рибарско селище край Русе / снимка: БГНЕС
Нивото на Дунав продължава да се покачва, въведено е денонощно наблюдение
72459
Нивото на Дунав продължава да се покачва, въведено е денонощно наблюдение
  • Нивото на Дунав продължава да се покачва, въведено е денонощно наблюдение

Нивото на река Дунав при Русе достигна 7 метра спрямо условната кота „нула". Очаква се до края на тази седмица ново покачване с повече от метър. Високите води заляха бреговата ивица на рибарско селище и пътя под хижа „Приста" в Русе. Заплаха за града обаче няма поради високата кейова стена.

Високите води в българския участък са следствие на обилните валежи и наводнения в Австрия, Сърбия и други държави по течението на реката.

Заради високите води е въведено денонощно наблюдение на реката. Обстановката се следи от Гражданска защита и Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав, обясни директорът на агенцията Георги Георгиев.

„Следим с внимание какво се случва в сръбския участък и в режима на хидровъзлите. Получаваме информация от румънската страна какво водно количество се изпуска. В момента през реката преминава около 12 300 куб. м. на секунда, като прогнозата на румънската страна е, че в пиковия момент тя ще стигне до 14 000 - 14 500, което означава, че ако навлезе едно такова водно количество в участъка, нивото ще се повдигне с още около метър - метър и половина от това, което е момента", каза още Георгиев.

За ситуацията са предупредени областните управи и отговорните институции по поречието на реката. По информация на Дарик 15 000 дка земеделски площи в землищата на селата Ряхово, Бръшлен и Нова Черна са залети от река Дунав. Причината е неработеща отводнителна помпена станция заради аварирал далекопровод.

Според специалистите въпреки повишението, няма вероятност да се достигнат критичните нива от 2006 г. Тогава при Русе бяха отчетени рекордните 912 см.

Други новини от Русе