В понеделник започва вторият кръг от преговори за структура и персонален състав на Министерския съвет. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след преговорите с Демократична България и независимите депутати за съставяне на правителство.

"Утре трябва да затворим първия етап на разговорите. Декларирам от името на всички, с които сме преговаряли досега, че името на премиера трябва да е излъчено от ПП. По време на преговорите имена не сме обсъждали", категорична беше тя. Нинова обясни, че все още не може да върне папка с името на кандидат за министър-председател на президента, тъй като най-голямата формация в преговорите има условия за да се случи това.

След преговорите с БСП: ДБ са готови да подкрепят нов кабинет

Корнелия Нинова изтъкна, че "Продължаваме промяната" настояват първо да се приеме закона за КПКОНПИ и да се гарантира антикорупционно мнозинство. "И искат това да стане с гласуване в парламента, а не само на думи. Това поставя въпроса колко време може да се държи мандата. Затова по-дълго обсъждахме процедури, скъсяване на процедури, извънредни заседания, но да докажем, че има мнозинство за борба с корупцията", посочи председателят на БСП.

"Времето става много важен фактор в тези преговори, защото ние не можем да държим безкрайно мандата", обясни тя.

По думите й БСП се отнася уважително към всички депутати, независимо техните вътрешно партийни различия, раздели и събирания. "Разбираме, че целта ни е много по-голяма от личните противоречия и егото. Има висока степен на съгласие и подкрепа на програмата, която утре ще затворим и ще ви представим в окончателния й вариант", посочи лидерът на левицата.

Тя изрази оптимизъм, че в крайна сметка БСП ще успее да събере на една маса за преговори ПП и ИТН, както и отцепилите се от тях депутати. По-рано на среща с мандатоносителите, последните изразиха "изключителен скептицизъм към изявената диалогичност на ИТН" и предупредиха Нинова да бъдат "изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа".

Последен опит за кабинет: Какво се договориха БСП и „Продължаваме промяната“

Запитана дали от това не й светва червена лампичка, Корнелия Нинова заяви: "Светват ми всякакви лампи. Въпрос на воля, търпение и цел - целта е да гарантираме сигурност на България и българските семейства. Като имаш такава цел търсиш пътищата."

"Надделява мнението за политически кабинет в преговорите. Вторият кръг преговори ще бъдат поотделно с партиите за конкретни имена, а след това ще се срещнем с всички, за да коментираме имената на новия кабинет", допълни лидерът на столетницата.