Днес приключва първият кръг консултации по политики и програма за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат на „БСП за България“. Следващият етап от разговори, ако се стигне до него, ще бъде и със структура и персонален състав. Точно в 14:00 ч. в сградата на Народното събрание стартираха разговорите с парламентарната група на „Демократична България“. След края им от ДБ изразиха готовност да подкрепят евентуално ново правителство. 

"И пред вас декларираме готовност да съставим редовно правителство и парламент, който да работи", заяви в началото лидерът на БСП Корнелия Нинова и обясни на представителите на ДБ как са протекли преговорите с останалите партии до момента. 

"Благодарим за тази покана и за това, че сте се нагърбили със сложната задача в този труден за страната момент да намерите формула, около която можем да съставим правителство с третия мандат. Изказвам удовлетворение от вашия подход", заяви от своя страна лидерът на ДБ Христо Иванов. 

"Разглеждаме третия мандат като технически, конструктивен и колективен мандат. Радваме се, че стъпваме върху програмата, която изработихме заедно. И ще се включим по-активно в процеса, когато вече има излъчена кандидатура от страна на "Продължаваме Промяната". Но нека сега да обсъдим и как изглеждат процесите до този момент", посочи още Иванов. 

"Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме. Затова сме на тази среща и на тази маса, подхождаме конструктивно и отговорно да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. А този риск дава само възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да го допуснем", посочи от своя страна съпредседателят на „Демократична България" Атанас Атанасов.

БГНЕС

БГНЕС

След срещата от ДБ заявиха, че страната има нужда да избегне тласкането към изборите, тъй като има и много рискове не само в политиката, но и в различни други сфери. 

"Гледаме на възможността да се излъчи правителство с третия мандат като нещо, което трябва да бъде подкрепено. Нарастват шансовете в това отношение. Ще трябва повече време, за да протекат тези процеси. Трябва търпение и професионализъм и може да имаме правителство с трети мандат", посочи Христо Иванов. 

От левицата са информирали ДБ за досегашните консултации с "Продължаваме Промяната" и с "Има такъв народ". По думите на Иванов непосредственият предмет на срещата са били евентуални промени в договорената програма, изработена още при първия мандат.

"От наша гледна точка, това е, грубо казано, втори опит за реализация на първия мандат - стъпваме на всичко, изработено и договорено в рамките на първия мандат, посочи Иванов. "Ключовият въпрос е наистина между ПП и ИТН да се намери начин за постигане на баланс", добави той.

Нинова: От понеделник започва обсъждане на имена за нов кабинет

В 15:00 ч. започна срещата на БСП с напусналите "Има такъв народ" (ИТН) независими депутати.
 

БСП отцепнци среща
Георги Димитров

"С вас ще ни е по-лесен разговора, защото участвахте в съставянето на управленската Програма с мандатоносител ПП. Но искам да ви информирам, че на тези първи разговори поставяме на масата само програмата. От ИТН получихме предложения за промени и допълнения. Ако се обединим около нея, ще говорим за персонална структура на МС. Търсим преди всичко подкрепа за политиките, и за законодателна рамка в следващите 6 месеца.

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова посрещна отцепилите се от ИТН депутати, предаде БГНЕС.
 

БСП отцепнци среща
Георги Димитров

"Българският народ очаква да няма избори. Ще направим всичко възможно, ако няма непреодолими различия, защото тези шест гласа са много важни,  каза министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, който напусна ИТН.

"Ние сме напълно сигурни, че желанието на БСП е да формира правителство в настоящия парламент, и не търсите фиктивен разговор за третия мандат. Участвали сме активно в разработването на законодателната част на Програмата, когато мандатът беше в ПП и на експертно ниво имаме капацитет да се запознаем с предложенията на останалите групи, но и сме диалогично настроени", допълни той.

БСП отцепнци среща
Георги Димитров

"Изразяваме изключителен скептицизъм към изявената диалогичност на ИТН и ви предупреждаваме да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа, защото те можеха и трябваше да го покажат по време на действащото правителство. Те не го показаха по време на реализацията на първия мандат, надявам се вие като лидер на БСП да ги обедините с общи цели и политики, а персоналният състав да остане на втори план, допълни Василев.





Във вторник „БСП за България“ проведе консултации с парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ (ПП). Двете формации препотвърдиха изработената вече програма и обявиха, че името на премиера ще стане ясно, ако се осигури мнозинство за политиките в нея. От БСП смятат, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от ПП - най-голямата политическа сила в парламента.

Вчера левицата разговаря и с представителите на ПГ на ИТН. От „БСП за България“ казаха, че за основа на съставянето на бъдещ кабинет в рамките на настоящия парламент поставят готова управленска програма. От ИТН коментираха, че имат съвпадение по почти всички точки, сред които и приемането на антикорупционния закон. На брифинг в парламента след срещата лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова обобщи, че ИТН имат воля и желание да разговарят за съставяне на редовен кабинет. И двете формации бяха мнение, че персонални назначения следва да се обсъждат на по-късен етап.

Последен опит за кабинет: Какво се договориха БСП и „Продължаваме промяната“

Относно предложението вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Ива Митева от ИТН посочи, че нямат „остри възражения“ срещу кандидатурата му. По думите й обаче не трябва да се записва конкретно име, преди да бъдат приети процедурните правила за избор на председател на комисията.

След като ПП не успяха да реализират проучвателния мандат, а ГЕРБ-СДС отказаха да го приемат, президентът Румен Радев връчи последния мандат на „БСП за България“. Процедурата по връчването на мандатите започна, след като бе гласуван вот на недоверие към кабинета „Петков“ през юни. Ако и „БСП за България“ не успее да изпълни мандата, държавният глава ще разпусне 47-ото Народно събрание, ще състави служебно правителство и ще обяви датата за провеждането на предсрочни парламентарни избори.