БСП и "Има такъв народ" проведоха преговори за съставяне на правителство с третия мандат. По време на разговорите и двете партии заявиха желание да съставят кабинет в рамките на това Народно събрание. 

"Получихме третия мандат, даваме си сметка каква отговорност тежи върху нас". Така започна преговорите с ИТН лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

преговори БСП и ИТН
Георги Димитров

"Бихме искали днес като първи разговор да изясним няколко въпроса, предстоят ни поредица от разговори, но нека започнем днес принципните разговори да изясним. Първо декларираме абсолютно категорично, че имаме сериозни намерения да опитаме да направим правителство, защото знаем какво ни очаква в следващите месеци, държавата и народа. Нямаме никакво намерение да губим време с напразни преговори и имитации на преговори. Просто трябва да си кажем днес, да, ще правим, или няма да правим и да се знае, че отиваме на избори", обърна се Нинова към представителите на "Има такъв народ". 

преговори БСП и ИТН
Георги Димитров

"Бихте ли искали сериозно и твърдо да опитаме да направим правителство. Второ ние предлагаме това правителство, да стъпи върху програмата, която "Демократична България", ПП и ние съставихме за първия мандат. Информирам Ви, че в първите разговори с ПП сме заявили, че оставяме програмата отворена за "Има такъв народ", обясни Нинова и уточни, че програмата е изпратена предварително за да може да бъде обсъдена в настоящите преговори. 

"Моля днес да не разговаряме за структура и персонален състав на Министерски съвет, докато не сложим базата, а тя е управленска програма и законодателство, не бихме искали да обсъждаме структура и състав персонален на Министерски съвет", категорична бе Нинова. 

"Първо благодаря за поканата, защото като някоя партия стане мандатоносител, би трябвало да постъпи като Вас, да покани другите политически сили на разговор. Благодаря, че не започнахте да обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате колко са важни и свободни и неангажирани с политическа партия", това заяви лидерът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в началото на преговорите. Той сам определи коментара си като "леки шеги", почерпени от реалността. 

преговори БСП и ИТН
Георги Димитров

"Още, когато стана ясно, че ще има така наречената парламентарна рулетка, заявихме, че ще бъдем конструктивни и че според нас е по-добре да се направи правителство от същите четири партии, които бяхме в коалиция. Тоест ние тук не сме си променили мнението и да смятаме, че трябва да се върви към избори. Смятаме, че трябва да има диалог, повтарям диалог, а не изнудване", категоричен е Йорданов. 

Относно програмата, Тошко Йорданов заяви, че са дошли на преговорите с конкретни предложения, които да бъдат обсъдени.

преговори БСП и ИТН
Георги Димитров


"Днес ще покажем дали имаме мъдрост, разум, лидерство, така, както заявихте Вие в Народното събрание. Ние сме готови на разговори, на конструктивни разговори. Нашето последователно мнение е и категорично мнение е, че избори в момента не са необходими, че изборите няма да доведат до по-добри резултати, напротив, изборите ще задълбочат кризата. Наистина изходът от едни такива избори, може би ще е още едни избори. Ако сме отговорни политици, трябва да направим всичко възможно, което зависи от нас, загърбвайки егото си за да направим така необходимото за да се стигне до кабинет.", заяви Ива Митева. 

"Запознати сме с програмата, ще я коментираме с Вас по-късно. Имаме съвпадане по почти всички точки. Естествено, имаме и нашите допълнения, които са нашата идентичност", каза Митева.  

Тя обеща, че ще направят всичко възможно да работят за реформа на съдебната система, на антикорупционното законодателство, за по-добро здравеопазване, образование и социална политика.

След преговорите от "Има такъв народ" потвърдиха, че конкретни имена не са обсъждани нито за министър-председател, нито за председател на КПКОНПИ. 


"Ако бъде постигнато съгласие и за Министерски съвет и ние сме го подписали това нещо и участваме и четирите партии, ако някоя от партиите не го спазва, логично е да се разпадне отново съответния Министерски съвет и съответната коалиция, но ако се спазва, няма логика да се стигне до ситуацията, до която се стигна. Защото предишното коалиционно споразумение беше нарушено", заяви Йорданов след преговорите с БСП. 

"Липсва срок от връчването на мандата на парламентарната група до определянето на кандидата за министър-председател и след това, когато отново бъде връчен отново на кандидата за министър-председател, тогава срокът е 7 дни. Така че тук срокове не текат", коментира Ива Митева сроковете, в които трябва да приключи процедурата по изпълнение на третия мандат. 

Настроенията в ИТН за предстоящите преговори за правителство

"Смятам, че егото и самолюбието трябва да го оставяме всички на заден план и трябва да спрем да се повдигаме на квадрат за да станем по-големи. Едно на квадрат си е все едно", заяви Митева на журналистически въпрос дали "Има такъв народ" е променило мнението им за Асен Василев и Кирил Петков и участието им в управлението. 

Относно КПКОНПИ от "Има такъв народ" обявиха, че ще подкрепят изборните правила за избор на шеф на антикорупционната комисия и ще настояват за оставката на Сотир Цацаров. 

 

"Надявам се да бъде избран най-достойният кандидат, ние нямаме остри възражения срещу кандидатурата на Бойко Рашков", обяви Ива Митева. 

"Важното е, че на тази среща бе, че огромна част от тази програма има покритие от всички политически формации, стремим се да намерим баланса в тази среда, защото държавата е срината от кризи, няма какво да с изправим тука илюзии. Едно разтакаване във времето и едни избори, след избори, след избори няма да подобрят кой знае колко ситуацията, затова се опитваме да намерим изход. Ако не го намерим, знаете каква е демократическата процедура: избори, всички отиват наравно и се явяват на тях. Като ден първи между нас и БСП трябва да ви кажа, че беше една изключително ползотворна и конструктивна среща", заяви Станислав Балабанов.

"Мандатът не е в нас, мандатът е в БСП. Техен ангажимент е да разговарят с партиите, с които преценят и да търсят мнозинство. Ако успеят да намерят мнозинство и предложат приемлив министър-председател, явно ще има, ако не успеят, просто няма да име. Докато не бъде сложено име на масата, не мога да ви кажа далие  приемливо или не. Със сигурност ще има имена, които няма да са приемливи, други, които ще са приемливи. Да видим какво ще се случи". С тези думи завърши брифингът на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

Корнелия Нинова определи разговорите с "Има такъв народ" като сложни, но обяви, че: 

"Има такъв народ" имат воля и желание да разговаряме за съставяне на редовен кабинет. По-дълъг беше разговорът върху програмата, която бяхме поставили за преговори, тъй като те не участваха при съставянето й", категорична е Нинова и обяви, че двете партии нямат качествени различия по нея.

"Добрият резултат от днес е общи позиции по програма и стартиране на антикорупционното законодателство с едно сериозно мнозинство в залата", обяви лидерът на БСП. 

"Днес сме по-обнадеждени от вчера, защото програмата, която за нас е най-важна се одобрява от "Има такъв народ" и от останалите партии", обяви Нинова.  

„Ще положим усилия да успеем. Нашата задача е да търсим общото. Нямаме срок. Вторият кръг от преговорите ще започнат следващата седмица, така че няма как да предложим премиер в понеделник“, обяви Нинова.