/ БСП, пресцентър
Предстои преструктуриране и нови решения за Държавната консолидационна компания (ПМС) и дъщерните й дружества, но това ще стане след окончателното разделяне на двете министерства, а ние сме още в такъв процес. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в ресорната парламентарна комисия в рамките на блиц контрола.

Тя изрази надежда този процес да приключи до седмица - две. Тогава ще имаме пълните правомощия в двата ресора да предприемем съответните мерки и действия, допълни вицепремиерът. Тя изтъкна, че проверките обаче не са спирали.

Ваня Караганева остава начело на ДКК, махат трима от борда на директорите

Вече имаме един готов доклад от проверяващите органи, втори доклад от Сметната палата е в процес на изготвяне и има прокурорска преписка за средствата, отпуснати с ПМС на ДКК и от там на "Монтажи" за ремонт на язовири, които са в размер на 500 млн.лева, допълни министър Нинова.

В отговор на друг депутатски въпрос вицепремиерът каза, че в проекта за държавен бюджет за 2022 г. са предвидени редица мерки в подкрепа на малките и средните предприятия заради ковид кризата и кризата с цените на енергоносителите. Сред тях тя открои изплащането от държавата на средства към фирмите за разликата от увеличението на цената на тока, но не повече от 35 на сто, като средствата са в размер на около 450 млн.лева, за енергоразпространителните дружества са предвидени 410 млн.лева помощ, средства има и по мярката 60 на 40, както за запазване на работни места и помощ на работниците - увеличението на ваучерите ще е от 80 на 200 лева, с които ще могат да се плащат и комунални услуги.

"Арсенал" продължава да си изпълнява договорите. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации на въпрос за Държавната консолидационна компания. Нинова посочи, че изнесената информация в публичното пространство за спиране на дейността на "Арсенал" не е вярна.

Протест на работници от завод „Арсенал“, искат транспорт (ВИДЕО)

"Казвам го убедено, че веднага след като чух новината за затварянето на завода, се свързах с ръководството и те казаха, че причината не е у нас и за това, че комисията забавя работата си и издаването на разрешителни. Остава да работи онази част от предприятието, онази част от състава на работниците, които да осигурят движението и изпълнението по договорите. Предприятието продължава да си изпълнява договорите", каза още Корнелия Нинова.

Тя коментира и темата с работата на Междуведомствената комисия за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната и изделия и технологии с военно предназначение.

"Тези политически сътресения в страната, ако мога така да нарека минаването през няколко избора, съставянето на кабинета, доведоха до забавяне на сформирането на комисията, тъй като в нея трябва да има заместник-министри от всички министерства. Сформирахме комисията, аз съм председател и я свиках на 25 януари. Ако към вас се обръщат фирми, обаждат се, че са притеснени - на 25-ти ще има комисия, която ще разгледа приблизително 103 сделки. Ще се опитаме всичко, което е забавено заради тези политически събития, да наваксаме. Знаем какъв е проблемът, разтревожени сме", каза още Корнелия Нинова.
БТА, БГНЕС