/ Георги Димитров
"Късно е, колеги, за китка, защото ето какво се случи за един ден. Спешно на извънредни заседания се излъчиха новите бордове на енергийните дружества, проведоха се общи събрания, събраха се десетки необходими документи, произнесе се министърът на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписвания за 24 часа - нещо, което обикновено отнема седмици", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление пред медиите и уточни, че такива са договорите на новите бордове на енергийни дружества.

"За нас остава един въпрос: защо уж новите политически субекти в парламента, които искаха да съборим статуквото - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", обслужиха задкулисието вместо да се борим с него", попита тя.

Бойко Борисов се е бетонирал в енергетиката за пет години напред, коментира още тя.

Нинова: Борисов признава, че е координирал със Станишев махането ми

"Пет пъти предупредихме, че "моделът Борисов" в момента се окопава. Пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", за разграждането на този модел и те пет пъти я отхвърлиха тази подадена ръка. Но точно с едно действие за един ден бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за националната сигурност и за геополитиката сектор - енергетика", коментира Нинова.

Тя припомни, че новите партии в парламента са отхвърлили предложението на левицата за мораториум на сделки и смяна на бордове на отиващото си правителство до избор на ново, а сега, осъзнали гафа, искат да го внасят.

Тя уточни, че става въпрос за промени в "Български енергиен холдинг", АЕЦ "Козлодуй", "Минпроект". И анонсира, че утре ще има нови факти и документи по тази тема.