/ БГНЕС
Частните болници също да бъдат ангажирани в извънредното положение. За това призова лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя настоя частните болници да бъдат поставени в един и същи режим като държавните и общинските болници и разказа как частно лечебно заведение е отказало прием на бащата на депутат от БСП с остър хирургичен проблем, защото преди това бил потърсил помощ в държавна болница, в която е имало пациенти с коронавирус. 

„Ако частните болници откажат да приемат пациенти, трябва да им се спрат парите от Здравната каса“, категорична бе лидерката на БСП по бТВ. 

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас, 67 общо (ВИДЕО)

"Обещанията на правителството ги няма в Закона за мерките при извънредно положение", заяви още Нинова. "Предложихме няколко конкретни неща. Първото, което се радвам, че е прието в закона, който предлагат управляващите, е да спрат да текат сроковете по дела по време на извънредното положение, да не могат да се правят запори на имущество и заплати", добави тя.

"Второто ни предложение беше за замразяване на битовите плащания за срока на извънредното положение и за 1 месец след неговия край. Не сме предлагали да се опростяват, а да се замразят плащанията, да не се начисляват лихви поне за този период". „Не разбирам защо управляващите го сметнаха за популизъм“, каза Нинова. 

Масови оставки на медиците от Втора градска болница (ВИДЕО)

Нинова се възмути, защо в Закона за извънредното положение няма текст, който да въвежда по-големи наказания за спекулантите, а има текст, който предвижда по-големи наказания за медицински лица, които отказват да изпълнят задълженията си. От думите й стана ясно, че спекулантите са наказват с 100 лева глоба. 

"Лекарите са най-важни в този момент и вместо да им осигурят условия за труд, там където не искат да работят, защото нямат защитни средства - наказания. За сметка на това за спекулантите с медицински изделия - нито дума", заяви Нинова.