Тя очаква до средата на август да има яснота за това как турските туристи ще посещават страната ни
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова обяви пред журналисти в Пловдив, че вече е провела разговори с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да се анализира обстановката и при възможност да се разреши туризмът от Турция към България.

Туристическият бранш пред НС: Искаме бърза и спешна помощ за сектора, 10 млн. лв. изобщо не стигат (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тя очаква до средата на август да има яснота за това как турските туристи ще посещават страната ни. Изявлението бе направено след среща с кмета на града Здравко Димитров и заместник-кмета за "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов.

Министърът подчерта също, че се търсят нови форми за привличане на повече български и чуждестранни туристи с иновативни средства за популяризиране на по-малко познати забележителности с активното участие на екскурзоводите.

Министерство на туризма

"По дипломатически път и в партньорство с Министерството на здравеопазването се прави необходимото за улесняване достъпа на посетители от Турция, Молдова, Беларус, Великобритания, Израел, Русия и други държави, за които има все още ограничения от наша или тяхна страна. Това ще улесни подготовката на новия зимен сезон и сезон Лято 2021", заключи вицеприемиерът Николова.

Статистиката показва, че голяма част от туристите, пренощували в Пловдив, са турски граждани. От началото на годината до 1 август пренощувалите лица в Пловдивска област са повече от 155 000, от тях българите са най-много - близо 137 000, след Турция с 3760, а след нея са Гърция с 2641, Германия с 1566 и Италия с 1311.

"Секторът преминава през един много труден период и резултатите никак не са добри", каза още министър Николова. Ние трябва да развиваме туризма в Пловдив, защото културата и историята в Пловдив е забележителна.

Николова: Руските туристи са добре дошли на нашето море

Тя каза още, че от ключово значение е да се популяризират възможностите за разнообразен туристически продукт и да не се набляга само на зимен и морски туризъм, но и на другите нишови продукти.

Николова подчерта, че от значение е това, че миналата година Пловдив бе Европейска столица на културата и има голяма възможност да се надгради това, което е направено.

Според нея, Пловдив е постигнал завидни туристически резултати, като подчерта, че това е най-засегнатия бранш в световен мащаб. Между 30 и 40 на сто е спадът на туристи в Пловдив и 60 на сто за цялата страна.

Новият министър на туризма призова българите да изберат родното Черноморие

"На срещата присъстваха и представители на браншовите организация. По време на разговорите са били набелязани приоритетите за този важен отрасъл за региона и Пловдив", каза кметът Димитров.

По думите му, градът разчита много на туризма, но заради пандемията тази година отчита резултати под очакванията. Министър Николова информира кмета на Пловдив, че към момента туристическият информационен център в града все още не е сертифициран от министерството.

Кметът на града пое ангажимент в най-скоро време общината да подаде заявление за сертифициране към министерството  и туристическият център да бъде вписан в Единната мрежа на туристическите информационни центрове.

Министерство на туризма

Марияна Николова разгледа централната трибуна на Римския стадион в Пловдив. Тази част от разкопките в центъра на града все още е затворена за гражданите, тъй като се намира в частен терен и достъпът за външни лица е ограничен.

Кметът на общината Здравко Димитров и екипът му заявиха, че в момента водят преговори със собствениците и е на път да бъде постигнато споразумение за отварянето на историческите находки за жителите и гостите на града.

Отпускат 10 млн. лева за туроператорите (ВИДЕО)

"Разчитам собствениците да бъдат отворени за диалог и да се договори свободен достъп до тази културно-историческа забележителност",
заяви министър Николова. Тя подчерта, че ще се работи усилено за преодоляване на всички трудности, за да се даде възможност гостите и гражданите да посещават обекта. Надявам се, че с местната власт ще имаме ползотворно сътрудничество както за разрешаване на този казус, така и занапред, коментира още вицепремиерът.

На два етажа под нивото на Главната улица на Пловдив са разположени централните трибуни от римско време. При археологическите разкопки е открит един от първите водопроводи в Европа, в който и към днешна дата тече вода.
БТА