/ Георги Димитров
Туроператори и турагенти излязоха на митинг пред Народното събрание. Те настояват за спешна помощ на сектор "Туризъм", ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от кризата, както и допълнителни средства, тъй като според тях отпуснатите 10 милиона лева са крайно недостатъчни за оздравяването на сектора.

Георги Димитров

Евгения Димова е собственик на туроператорска агенция. Тя благодари за отпуснатите 10 млн. лв. „Ние сме около 3000 фирми – туроператори и турагенти. Тези 10 млн. изобщо не стигат, за да се осигури нашата ликвидност или да спасим парите на клиентите ни. Тези пари са недостатъчни. Ние искаме ясни критерии, по които ще се разпределят грантовите схеми, второ – в какви срокове. Първо ще получим тази малка спасителна сума и какво предвиждат по-нататък, в какви срокове да се достигнат сумите, които ние искаме и са ни необходими, за да се спаси секторът“, обясни тя и добави, че се надява, че Министерството на туризма ще обяви критериите за кандидатстването за държавната помощ.

Георги Димитров

Димова каза, че се занимава с изходящ туризъм и няма никакви приходи.

Туроператорите отново излизат на протест

„Спадът на оборотите е между 90 и 100%. Лято засега не се очертава на хоризонта, докато сме в епидемиологична обстановка и с тези рестрикции по границите“, заяви Димова и уточни, че до края на август ще стане ясно дали ще има зимен сезон.

Георги Димитров

Емил Абазов от Обединение „Бъдеще за туризма“ коментира, че браншът е в изключително тежко състояние и от месец март нямат бизнес.

Отпускат 10 млн. лева за туроператорите (ВИДЕО)

„Пет месеца водехме проговори, но не получавахме никаква подкрепа. В последните дни, след като имаме нов министър, в лицето на Марияна Николова, получаваме положителни сигнали. Също така вчера получихме така желаната среща с премиера Бойко Борисов, на която и той пое ангажимент. Повечето държави от ЕС вече осигуриха нужните средства за ликвидност в бранша - Ние отново ще останем от последните, а да не забравяме, че туризмът е много важна част от българската икономика“, подчерта Абазов.

Георги Димитров

Той коментира, че тези 10 млн. в подкрепа на туризма са първата част от помощта на държавата за сектора, и ако тя смята с това да се изчерпат усилията й това няма как да се случи. Абазов заяви, че техният митинг не е политически и не иска оставки, а диалог с държавата.
БГНЕС