/ Министерство на туризма
ПА туризмът е с дял 3% в БВП на България и се очаква той да се удвои или утрои през следващите 6-7 години в зависимост от позиционирането на страната. Сред специализираните видове туризъм, той заема второ място у нас след културния.

Николова пред полски туроператори: Работим ежедневно за безопасността на посетителите ни

По дебит на минералните си води пред България е втора след Исландия в света.
Под тези акценти премина работната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с Елза Зарева, председател на Асоциацията за възстановителен и здравен туризъм, съобщиха от Министерство на туризма.

България предлага висококачествено обслужване от доказани професионалисти на конкурентни цени. Много от кадрите в туризма могат допълнително да се преквалифицират за тази сфера.

В страната има 145 сертифицирани обекта според специализираната наредба, чиито услуги са с конкурентни качества според международните стандарти и могат да привличат туристи целогодишно, посочи министърът.

Тя обърна специално внимание и върху възможността здравноосигурени граждани на Германия да ползват тези услуги у нас през здравните си каси, което е престижно признание за потенциала на страната ни.

Николова се срещна с представителя на германския туроператор „Дер Туристик“

Министър Николова посочи, че Министерство на туризма работи по продуктов анализ и план за развитие на здравния туризъм (заедно с културния) за периода 2020-2025 г.
В него са очертани предимствата на медикъл туризма ни, които не са на разположение в здравните системи на редица други държави, и ние трябва да се възползваме максимално от тези плюсове.

Елза Зарева потвърди, че за развитието на подсектора са необходими екипни усилия на всички заинтересовани - институции, общини, медицински звена. По този начин е възможно специализираните ни курорти, разполагащи с разнообразни минерални ресурси, да привлекат такива професионалисти, както и да се създаде по-висока заетост в регионите през четирите сезона.