/ БГНЕС
"При екстремални цени на тока бизнесът ще има сигурност за следващия месец, че компенсациите могат да са в по-голям размер". Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов, който потвърди намерението на кабинета таванът на помощите, които отпуска държавата на небитовите потребители заради високите цени на електроенергията, да бъде увеличен за април от 250 на 300 лева за мегаватчас.

"След срещата с работодателските организации, с оглед на войната в Украйна и ефектите върху цените, таванът ще бъде вдигнат до 300 лева на мегаватчас, като формулата остава същата", посочи Николов. 

Той подчерта, че в рамките на създадена работна група ще бъдат обсъдени и други мерки, които да са в помощ на бизнеса в средносрочен и дългосрочен план. 

По-рано през седмицата правителството обяви, че компенсирането на бизнеса ще продължи и през април. Схемата за подпомагане остава същата - 75 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за април и базовата цена от 185,59 лева за мегаватчас. 

Министър Александър Николов взе участие в церемонията по награждаване на 15 социално отговорни компании, организирана от „24 часа“. 
БТА