Александър Николов
Александър Николов / БГНЕС
В случай че цените на международните пазари останат в такива или дори по-ниски нива и войната в Украйна не ескалира, подчерта енергийният министър
Първото и най-важно нещо е да се гледат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочно - това, което беше обявено като прогнозна цена е на фона на правилата, които трябва да се спазват към конкретно дружество и  входирането на документи към регулатора. Но следва да се има предвид, че в деня, в който беше направено предложение, до днешна дата, цените на природния газ са значително по-ниски. Съответно до края на месеца могат да останат в такива стойности и дори по-ниски нива. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред медии след Годишната конференция на бизнеса с правителството.

Това обаче ще е възможно под едно условие - ако войната в Украйна не ексалира и няма още сътресения на газовия пазар, подчерта енергийният министър.

"Алтернативните трасета и доставки са метод, който може да доведе до значително по-ниски цени", посочи Николов по отношение на средносрочни и дългосрочни мерки за газовите доставки у нас.

Шефът на „Булгаргаз“: Пазарите се успокояват, към края на март ще има по-нормални стойности

В края на декември бизнесът подкрепи и предложи някои от елементите в структурите на компенсациите. До размера на средствата, които са налични в системата и бюджета, сме направили всичко възможно. Естествено е, че не стигат и естествено, че цената е изключително тежка за цялото общество, но в крайна сметка това е цената на война, коментира министърът.

"Най-големият на "Булгаргаз" и енергийната система е "Топлофикация София" - това не е тайна за никого, то е проблем, трупан повече от десетилетия. Със сигурност ще се случи оздравяване - как това ще се случва зависи от потенциален инвеститорски интерес. Към момента мога да кажа, че има наличен сериозен такъв. Начина на работа на дружеството със сигурност трябва да се промени и да изглежда по различен начин", но той уточни, че не е задължително да има продажба на "Топлофикация София" - може да има външен мениджмънт и дългосрочно партньорство, но това тепърва трябва да се уточнява.