/ БТА
Няма проблем с количествата горива в България, посочи той
Няма проблем с количествата горива в България, няма намаляване на налягането по трасетата, свързани с Газпром. Проблем за електроенергийната система не се наблюдава. Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

Николов отговори и на въпроса на ГЕРБ защо се е продал газ на двойно по-ниска цена в ноща, когато ескалира конфликтът в Украйна. "Булгаргаз" няма сключена сделка на конкретната дата", обясни той.

ГЕРБ отговори на обвиненията на Петков за паниката с горивата (ВИДЕО)

Продажба няма, а има покупка и не от "Булгаргаз", а от "Булгартрансгаз". "Булгартрансгаз" има неоходимост от количества природен газ, които се израсходват за технологични нужди. Закупеното количество от "Булгартрансгаз" се съхранява в Чирен като всеки ден се добива необходимата част за осъществяване на пренос както в България така и извън нея. "Булгартрансгаз" ежедневно търси количества на допустими и приемливи цени, такъв е случаят и за 24 февруари. Закупените количества от "Булгартрансгаз" са на цена от 120 лв. за MWh, което е с 32 лв. по-ниска от средната цена, което е покупка на по-ниска цена, подчерта Николов.

Във времена на криза смятам, че трябва да бъдем единни и да гледаме интереса на България, допълни той.

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с 3,5%

Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен когато е възможно. Добивният сезон е удължен с още един сезон, обясни Николов.

От Булгаргаз са отправили искане от големи търговци на втечнен газ, опериращи в райони отвъд за предоставяне на оферти, които да включват технически възможности за доставка на количества през март, ако бъдат преустановени доставките от Газпром. Получените предложения до момента ценово не отговарят на изискванията на Булгаргаз. Приети са предложения от съществуващи други партньори, посочи Николов.

Булгаргаз няма да спре да търси алтернативни източници за доставка на газ, добави той.

Добрата новина за България е, че производството на електроенергия не зависи от природен газ както е в Европа, каза още той.