/ БГНЕС
Няма информация за загинали или пострадали български граждани след силното земетресение в Тайван, съобщиха от Външно министерство.
 
В резултат на снощния трус в района на град Хуалиен са загинали двама души, а 219 други са ранени след срутването на хотел и три други сгради. Над 830 души са евакуирани временно във физкултурен салон и сгради на началното училище Чунхуа в Хуалиен. Над 1900 домакинства са били с прекъснато електрозахранване, а над 40 000 – с прекъснато водоснабдяване.

170 души в неизвестност и много разрушения след силния трус в Тайван (СНИМКИ)
 
Очаква се възстановителните работи да приключат до края на днешния ден, но училищата и офисите в града ще останат затворени.
 
Местните власти са изпратили на място специални екипи, включително 20 спасителни кучета. В центъра за реакции при бедствия в град Хуалиен е изпратен и екип, който да подпомага засегнати чуждестранни туристи.
 
По информация на Централното бюро по метеорология на Тайван, в района на Хуалиен от началото на месеца до сега са регистрирани няколко земетресения с магнитуд пета и по-високи степени по скалата на Рихтер, последвани от вторични трусове.

Земетресение в Тайван, има жертви и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Властите предупреждават, че през следващите две седмици са възможни вторични трусове с магнитуд над 5-та степен по скалата на Рихтер.
 
В тази връзка Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи или пътуващи в района на Хуалиен, да се информират своевременно за развитието на ситуацията и да следват стриктно указанията на отговорните местни власти.
 
При необходимост, българските граждани могат да потърсят съдействие и актуална информация от българското посолство в Пекин.