Земетресение с магнитуд 6,4 бе регистрирано край бреговете на Тайван в 23.50 часа местно време във вторник (17.50 часа българско време). Епицентърът на труса е бил на 22 км североизточно от град Хуалян, а дълбочината - 9.4 км, съобщи американският геофизичен институт, цитиран от Ройтерс.

земетресение Тайван
www.emsc-csem.org

Двама души са загинали, а над 200 човека са ранени. Състоянието на някои от пострадалите е критично. Двамата загинали са хотелски служители от град Хуалян, където частично се срути 11-етажният хотел "Маршал". От хотела са евакуирани 116 души, съобщи тайванската Централна информационна агенция.

хотел земетресение Тайван
БГНЕС

В окръг Хуалян щети са понесли няколко сгради, включително три болници, ресторант, две жилищни сгради и военна болница. Те са частично срутени, деформирани или са се наклонили. Засега не е ясно колко хора може да са под развалините. На място работят спасителни екипи с кучета. По-рано бе съобщено, че обитатели на 12-етажен жилищен блок, понесъл поражения от труса, са спасени от пожарникари.

земетресение Тайван
БГНЕС

Също така по-рано бе оповестена информация, че два моста в Хуалян са понесли щети и са неизползваеми, а властите спешно поправят пострадала от труса автомагистрала.

В района бяха регистрирани вторични трусове, но не бе издадено предупреждение за цунами.

Хуалян е популярна туристическа дестинация на източното крайбрежие на Тайван. Населението на града е около 100 000 души.

В неделя в същия район бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,1.
БТА