„Ние ще дадем още една възможност на строителите да могат да работят по-активно. В понеделник ще внесем законопроект, с който ще променим срока, в който могат да продължат строително-ремонтните дейности по морето, от 15-ти май на 15-ти юни". Това заяви зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев пред NOVA.

„Сезонът и без това се изтегля с един месец, така че нека строителите да са спокойни и да си довършат онова, което са предприели като ремонти и нови инфраструктурни проекти", каза още той.

„Държавата разполага със сериозен публичен ресурс, насочен към големите инфрастуктурни проекти. Строителният бизнес и по време на кризата не е спирал да работи. В ситуацията на карантина прагът на търпимост е много нисък. Самите строители заговориха, че е стреляно по багер преди дни", коментира Ячев.

Кабинетът прие да работи по програмата на НФСБ за работните места в строителството

По думите му либерализирането на мерките, свързани с COVID-19, трябва да стане плавно и поетапно. „Сегашните действия са на база на наблюденията и информацията, с която Националния оперативен щаб разполага. Когато той има решаващата дума, ние слушаме и подкрепяме тяхната позиция“, каза зам.-председателят на НФСБ.

„Мерки, свързани с отварянето на пазарите и достъпа планините се обсъждаше от около 2 седмици, но не се прибързваше. България е една от малкото държави, които приложи рано мерките на извънредното положение и в резултат на това виждаме, че в момента у нас имаме едни от най-ниските резултати на смъртност и заразени“, посочи още той.

По думите му не трябва да се бърза с отпускането на мерките. „Опасността не е отминала, не трябва да се подценява и облекчаването на мерките трябва да става плавно“, коментира депутатът.

Относно критиката на опозицията, за това, че държавата няма ясен план за излизане от икономическата криза, той заяви: „Това не е конструктивна критика. Критиката на БСП няма да помогне с нищо на бизнеса".
NOVA