Независимостта е състояние на духа, според Станишев
Независимостта е състояние на духа, според Станишев / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Независимостта е състояние на духа, но и огромен труд и борба. Тя не се дава веднъж завинаги, това каза премиерът Сергей Станишев пред отличените участници в националния ученически конкурс, посветен на 100-годишнината от Независимостта на България.

Според премиера честванията на тази уникална годишнина имат два смисъла – единият е да отдадем нашата почит към предците ни, към тези, които са извоювали българската независимост. Вторият смисъл на честванията е в това младото поколение на България да има възможност да осмисли това събитие, да се замисли за пътя, извървян от предците ни, както и за бъдещето на нашата страна. „Днес ние се намираме в особен период. Дълги години за България членството в ЕС беше цел. Сега я постигнахме. Ето я, ние сме част от това семейство. И съществува като че ли едно усещане за една голяма свръхцел, която да мотивира цялата ни нация. Сега голямата цел е да направим България действително, не само формално, юридически, политически, но и във всеки един смисъл напреднала държава, в която всеки има възможност да се реализира. Да остане тук и да живее достойно, със самочувствие”, обърна се Станишев.

Премиерът благодари на участниците в конкурса, защото те дават своя реален принос в изграждането на това ново самочувствие. Според Станишев това е първото ни истинско европейско поколение на страната ни. 18-годишната Петя Косова спечели в категорията есе. „Независимостта е въпрос на дух, най-вече. Днес мислите ни са разпокъсани, но ако се намери някаква цел и нещо, което да заинтригува българите те биха се стремили да запазят тези свои качества", каза тя.